ENVER IŠERIĆ ODGLEDAO DODIKOV "INTERVJU" NA BHT1: "Tako je Milorade, Dejtonski Ustav je privremeno rješenje"

Novinarka koja je sjedila u studiju skoro da i nije postavljala pitanja, a vrlo često je potvrđivala Dodikove stavove. Tako je u jednom trenutku bila saglasna sa bosanskim pravoslavcem Miloradom Dodikom da „muslimani blokiraju projekte u RS“.

  • Politika

  • 23. Dec. 2023  23. Dec. 2023

  • 3

Piše: Enver IŠERIĆ (Patrija)

Sinoć na BHT1 pratim navodni intervju sa bosanskim pravoslavcem Miloradom Dodikom. Ustvari nije to bio nikakav intervju. Bilo je to brižljivo pripremljeno gostovanje u kojem je gostu omogućeno da održi jedan vrlo, za Bosnu i Hercegovinu, prijeteći monolog.

Novinarka koja je sjedila u studiju skoro da i nije postavljala pitanja, a vrlo često je potvrđivala Dodikove stavove. Tako je u jednom trenutku bila saglasna sa bosanskim pravoslavcem Miloradom Dodikom da „muslimani blokiraju projekte u RS“.

Zato javni TV servisi moraju u hitnu rekonstrukciju i profesionalizaciju. Ne plaćamo mi, građani ove države, tv pretplatu da bi nam na tim tv servisima promovirali rušitelje države, počinioce krivičnih djela, rušitelje ustavnog poretka, i osobe koje veličaju ratne zločine i zločince, negatore genocida, i time dodatno uznemiravali građane. Puno je prijetnji u tom monologu iznio Dodik.

Da će proglasiti nezavisnost entiteta Republika Srpska, da će donijeti „svoj“ izborni zakon, da neće imenovati sudije Ustavnog suda.....i još mnogo toga. Također je iznio mnoštvo netačnih tvrdnji kao što je na primjer „Bosna i Hercegovina sastavljena država, „Bosna i Hercegovina jeste međunarodno priznata, ali nema suverenitet, jer on pripada entitetima“, „državne institucije nisu državne nego zajedničke“ i tako dalje.

Pravoslavac Dodik optužuje muslimane u Sarajevu da žele da stvore unitarnu državu i da, kako se može zaključiti, nepristajanjem na njegove uslove, Bosnu i Hercegovinu vode njenom nestanku.

A, nije tako Milorade. Ja ti se kunem da nije tako i da neće biti tako. Može samo biti tačno i izgledno da ti svojim ponašanjem vodiš entitet Republiku srpsku u ukidanje i nestanak. I vidi još nešto Milorade; zasmetalo ti je što je neko (a nije to neko) rekao istinu, a to je da je Dejtonski sporazum, odnosno njegov ustav, prelazno rješenje. I jeste.

I mora biti. Jer kao što kažeš da nema nigdje države u kojoj stranac donosi zakone, tako isto nema nigdje na svijetu države da rad njenih institucija može blokirati jedan narod, jedna stranka ili jedan pojedinac. I to ne pojedinac kao narodni zastupnik u Parlamentarnoj skupštini već pojedinac protiv kojeg se vodi krivični postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Zato budi siguran Milorade da će Bosna i Hercegovina biti vrlo brzo preuređena i to tako da se omoguće jednaka prava svim građanima (provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava i da se omogući efikasan rad državnih (ne zajedničkih Milorade) institucija. A ako nastavite sa takvim nakaradnim politikama doći će i do unutrašnjeg preustroja države i ukidanja entiteta.

Neće moći da se tamo gdje su većina pravoslavci i katolici bira i odlučuje po principu „jedan čovjek jedan glas“, odnosno po, kako vi kažete građanskom principu, a tamo gdje su muslimani većina po nekakvim izmišljenim pravilima „entitetsko glasanje“, „Dom naroda“, „konsenzus“... i tako dalje. Ista će pravila morati važiti za sve nas i za svaki pedalj ove države.

A, što se tiče prijetnji za opstanak naše države budi siguran da ih shvatamo ozbiljno, ali su bezopasne kao što je obična prehlada opasna za život čovjeka. Ima za to lijekova raznih. Možda Milorad nekom izgleda kao opasan. I on stvarno želi tako da se predstavi. Za to predstavljanje služi mu njegova visina i težina koju mu je dragi Bog dao. Uz to koristi svoj bezobrazluk i drskost. Ali uskoro će mu biti jasno da je jedan obični građanin koji mora odgovarati za svoju loše postupke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...