EMIR ZLATAR TVRDI: "Bošnjaci u matičnoj zemlji Bosni i Hercegovini u statusu podstanara u kulturnom i identitetskom smislu"

- Bošnjaci nemaju nijednu javnu ustanovu s javnim ovlaštenjima za identitetska pitanja, ni za svoj jezik, niti za svoju književnost, historiju, geografiju, umjetnost, kao niti za svoje kulturno/prirodno/historijsko naslijeđe – kazao je Zlatar, ocijenivši kako se radi o apsurdu koji, vjerovatno, nigdje ne postoji.

  • Društvo

  • 23. Dec. 2023  

  • 3

Od institucija Bosne i Hercegovine očekujemo proaktivniju ulogu u pružanju podrške bošnjačkom narodu u državama regiona, posebno u pogledu konzumiranja prava iz oblasti temeljnih identitetskih pitanja, prenpsi Fena.

Istaknuto je to danas u Sarajevu na konferenciji za medije Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća, s fokusom na njihovo međusobno povezivanje i jačanje institucionalne saradnje sa zemljama u kojima su Bošnjaci autohtoni i čine domicilno stanovništvo.

Radi se o koordinaciji koja okuplja predstavnike bošnjačkih vijeća iz - Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Sjeverne Amerike (Sjedinjenih Američkih Država i Kanade).

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i predsjedavajući Ureda za koordinaciju Suljo Mustafić istaknuo je kako se od institucija BiH očekuje viši stepen proaktivnosti, a posebno u kontekstu očuvanja identiteta, kao i unapređenja stanja u oblastima obrazovanja i kulture, te drugim pitanjima koja se tiču statusa bošnjačkog naroda.

- Bošnjaci su narod koji je u svim državama u kojima živi opredijeljen za suživot, stabilnost i sve pozitivne procese, a prije svega, kada se radi o evropskim integracijama i jačanju veza i mostova prijateljstva među državama regiona – potcrtao je Mustafić.

Istovremeno je najavio kako će zaključci sa današnjeg sastanka Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća biti dostavljen naknadno na sve relevantne adrese.

Na važnost spomenutih pitanja ukazao je i Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca BiH (VKBI) i izvršni sekretar Ureda za koordinaciju, upozoravajući kako su "Bošnjaci u matičnoj zemlji Bosni i Hercegovini u statusu podstanara u kulturnom i identitetskom smislu".

- Bošnjaci nemaju nijednu javnu ustanovu s javnim ovlaštenjima za identitetska pitanja, ni za svoj jezik, niti za svoju književnost, historiju, geografiju, umjetnost, kao niti za svoje kulturno/prirodno/historijsko naslijeđe – kazao je Zlatar, ocijenivši kako se radi o apsurdu koji, vjerovatno, nigdje ne postoji.

Nadalje je poručio kako će u kontekstu najavljenih zaključaka biti zatraženo i od člana Predsjedništva BiH i predsjedavajućg Doma naroda PSBiH da prilikom zvaničnih posjeta obavezno uključe i posjete bošnjačkim nacionalnim vijećima, te da u tom pogledu BiH treba da potpiše odgovarajuće sporazume sa zemljama regiona kako bi se definirali pomoć i podrška tim vijećima.

Kako je rečeno, predstavnici spomenutih nacionalnih vijeća su se tokom boravka u BiH sastali s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićom i predsjedavajućim Doma naroda PSBiH Kemalom Ademovićem, koje su informirali o društvenom položaju Bošnjaka u zemljama iz kojih dolaze, te potrebi ostvarivanja čvršćeg povezivanja i saradnje sa maticom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...