SUNCE IZNAD BANOVIĆA, PONOVO: Vojin Mijatović promovirao svog prijatelja Mirsada Kukića, osobu sa američke „Crne liste“, u borca protiv korupcije!

No, Kukić je kao neformalni lider Partije demokratske akcije nakon zadnjih izbora postao važan čimbenik vladajuće koalicije u Federaciji BiH, zahvaljujući čemu je ponovo uspostavio punu kontrolu nad Rudnikom mrkog uglja  Banovići.

  • Mini market

  • 24. Dec. 2023  24. Dec. 2023

  • 30

Obrazlažući odluku da Mirsada Kukića uvrste na „Crnu listu“ početkom 2022. godine dužnosnici administracije Sjedinjenih Američkih Država su naveli da je on koristeći položaj u rudniku u Banovićima i Parlamentu BiH „sudjelovao u koruptivnim radnjama radi ostvarenja lične koristi. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije“, navedeno je, „da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvarivao političku korist“.

Mirsad Kukić je 2002. godine pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora  zbog zloupotreba u Rudniku Banovići. Još uvijek nije okončan sudski  proces koji se protiv njega vodi na sarajevskom Kantonalnom sudu zbog koruptivnog zapošljavanja u javnim preduzećima.

No, Kukić je kao neformalni lider Partije demokratske akcije nakon zadnjih izbora postao važan čimbenik vladajuće koalicije u Federaciji BiH, zahvaljujući čemu je ponovo uspostavio punu kontrolu nad Rudnikom mrkog uglja  Banovići.

Ovih je dana Mirsad Kukić organizirao veliku proslavu Dana rudara, kojom je prilikom, kako je pisao portal „Žurnal“, novčano nagradio sve zaposlene koji su mu bili lojalni tokom protekog perioda.

Specijalni gost na proslavi bio je potpredsjednik  Vlade Federacije BiH Vojin Mijatović. On u prigodnom govoru nije mogao naći dovoljno lijepih  riječi za Mirsada Kukića i njegovu najbližu suradnicu Elzinu Pirić, predsjednicu PDA.

„Elzina i Mirso su moji prijatelji“, kazao je ministar Mijatović tokom obraćanja. „Oni ne traže pozicije, ne traže ništa drugo nego ono što pripada Banovićima...To je danas retko da  u politici sretnete ljude koji se sa toliko žara bore za mesto iz kojeg dolaze“, dodao je podržan frenetičnim aplauzom prisutnih.

„Vratićemo milione koji su nestali, vratićemo proizvodnju na kapacitet koji treba biti, ali iz Banovića želim poručiti: neko će odgovarati za ovo stanje, neko će ići u zatvor“, obećao je Mijatović.

U slavljeničkoj euforiji Vojin Mijatović je zaboravio  da je zbog kriminala neko „već bio osuđen na zatvor“ - njegov „prijatelj Mirso“, Mirsad Kukić!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...