DRAGAN BURSAĆ: "Vučiću se ljulja gradski tron pa je u pomoć pozvao najnovijeg spavača doktora Nestorovića"

Aha, dakle, ruska služba je dostavila podatke Srbiji glede izbornog procesa, koji su onda preko Vučića dostavljeni ruskoj službi, a koje je ona opet te podatke dostavila Srbiji da se ne pomisli kako ruska služba ima nešto sa tim?!?!?!

  • Mini market

  • 26. Dec. 2023  

  • 0

Piše: Dragan BURSAĆ (CdM)

“Perverzno je kako se u Srbiji maligni ruski uticaj percipira kao domaći i patriotski čin, dok se zemlja izbornom krađom pretvara u jednu rusku izbornu jedinicu. O uticaju zapada nema ni govora, jer to ne da ne želi vlast, nego ne želi ni opozicija. Na žalost poštenih građana Srbije.“

Nakon što je Vučić sa svojim terenskim gaulajterima mučki pokrao izbore u Beogradu preko svojih medija je počeo širiti narativ kako se u Srbiji sprema Majdan, ni više ni manje i kako iza svega stoji “zli zapad koji bi da ruši demokratski postavljenu vlast“. Doduše, ne priča režimski boss da su mu u izbornom inženjeringu pomogli bosanski Srbi na čelu sa Dodikom, ali hej, nećemo sad u sitna crevca, jer su ti isti bosanski Srbi bili onomad “reka demokratije“ kad su izvodili četničku litijašku kontrarevoluciju u Crnoj Gori.

Nego da se vratimo na stvar, preciznije na plišane, cvjetne i ostale fantomske revolucije koje se pripisuju srbijanskoj opoziciji.

Dakle, ne da je nemoguće da se desi bilo kakav Majdan u Srbiji, nego je jedino trenutno moguće da se Vučićeva klika zamijeni nekom drugom sa sličnim vanjskopolitičkim narativom, na žalost.

Ali činjenica jeste da se Vučiću ljulja gradski tron pa je u pomoć pozvao najnovijeg spavača doktora Nestorovića.

A o kakvom se izbornom inženjeringu radi, najbolje svjedoči baš taj bizarni Nestorović sa svojih 300 hiljada glasova, koji se konačno aktivirao, preciznije koji je konačno dobio poziv iz Vučićeve centrale da se ne zajebava puno i da mu se priključi u formiranju beogradske vlasti. Kad su mogli onomad radikali, pa socijalisti, moći će i Nestorović, inače najnoviji Vučićev Beli Preletačević za sezonu 2023/24.

Ima jedna zemlja…

Nego da se mi vratimo na famozni strani uticaj u Srbiji.

Geneza, bolje reći tajming je ovakav:

-Odmah nakon izbora, Vučić zagonetno i patetično, kako samo on to umije, kazuje da se ‘jedna važna zemlja’ miješala u izbore u Srbiji. Preciznije on izjavljuje da državni organi Srbije “sastavljaju važno pismo o uplivu i mešanju jedne važne zemlje u izborni proces Srbije na najbrutalniji način”.

Hmm, da nije Republika Srpska, pitao se pitac vrli, potpisnik ovih redova? Ono jeste da nije RS nije zemlja, ali je taj BiH entitet po Vučićevom nalogu dostavio 40 hiljada zemljaka, neki ih zovu rođaka sa sela, da mu hinjskim glasovima podebljaju Beograd.

Ili možda nisu oni?

Nismo trebali čekati dugo, pa da vidimo ko se zaista miješa u izborni proces i ko stoji iza gotovo svakog kruga izbora u Srbiji. Neki će reći od kad izbori postoje pa na ovamo.

Prvo je (još uvijek) aktualna premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila kako je ruska sigurnosna služba “dostavljala podatke” o mogućim incidentima na protestu u Beogradu, optužujući opozicionu koaliciju “Srbija protiv nasilja” za nasilje, jelte.

Konkretnije:

“Pre svega, podatke nam je na ovaj način dostavljala i ruska bezbednosna služba. Kada sam to lično podelila sa nekim ambasadorima, optužili su nas da širimo dezinformacije, neistine, da verujemo ruskoj službi i da su sve to gluposti”.

Aha, dakle ruska služba koja faktički i po priznanju premijerke vrši nadgledanje i monitoring izbora, se ne miješa u izborni proces, ali se svi drugi, eto, miješaju?!

Mada, u poimanju prosječnog Srbende kome je “Rusija majčica“, nekako ove ruske službe dođu kao domaća-patriotska stvar, kao da prostite MUP ili OZNA ili UDBA. Pa je onda rusko miješanje patriotski čin, dok je sama pomisao na neke druge službe i države veleizdaja.

Ako to nije autošiovnizam, ne znam šta jeste.

Dostavljeni izvještaj dostavljaču izvještaja

No idemo dalje, komediji ovdje nije kraj.

Nakon što je premijerka kazala da su Rusi citiram “dostavljali podatke“, javio se i predsjednik Vučić, koji je išao kod ambasadora Rusije da mu podnese uobičajeni dnevni raport i tom prilikom je kazao kako je informisao ambasadora Bocan-Harčenka o (preksinoćnim) neredima u Beogradu i ponovio da će učiniti sve da sačuvamo bezbijednost građana i Srbije”.

Aha, dakle, ruska služba je dostavila podatke Srbiji glede izbornog procesa, koji su onda preko Vučića dostavljeni ruskoj službi, a koje je ona opet te podatke dostavila Srbiji da se ne pomisli kako ruska služba ima nešto sa tim?!?!?!

Majdan, nedosanjani san

Ovoj budalaštini i ludilu nema kraja, pogotovo ako znamo da Rusija preko svojih proksija na terenu optužuje srbijansku opoziciju za Majdan. A ogroman dio te opozicije ne može smisliti Ukrajinu ni na fotografijama i voli Putina više od Boga.

Pa je Majdan, na žalost, prije svega onih poštenih Srba koji vide svoju budućnosti u EU i euroatlantskim integracijama ne samo nemoguća misao nego i nemoguće ostvarivo djelo sve i da se hoće, jer veći dio narečene opozicije to neće.

Kamo sreće da sam u krivu, no nisam.

A što se tiče zapadnog djelovanja i pomoći opoziciji, kamo opet, lijepe sreće da zapad konačno promijeni konja čitaj Vučića i odistinski pomogne toj istoj opoziciji kakva god ona bila, makara da svrgne Vučića ali se bojim da od toga nema ništa. Pogotovo nakon hvalospjeva i čestitki američkog ambasadora Hila upućenih ovakvoj postizbornoj Srbiji i indirektno njenom rukovodstvu.

Pa je zaključak jednostavan, sve ja na građanima Srbije i sve je do građana Srbije. Ovaj put će morati baš solo, bez bilo čije pomoći da svrgavaju diktatora sa Andrićevog venca ili da šute naredni period. A još važnije, moraće znati šta hoće i koga hoće. I to sam izričit-da li hoće zapad ili će i dalje biti ruska zavisna gubernija kojoj će ruski ambasador i FSB službe krojiti i unutarnju i vanjsku politiku.

Do njih je, ali ovo sad je na djelu klasična ruska gubernija!

P. S.

Nego, gledam kako Vučićeva policija batina studente ispred gradske skupštine u Beogradu pa se sjetih kako je onomad Srbija listom govorila da će Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice u kako bez krvi neće dati vlast ako izgubi izbore u Crnoj Gori.

Karma je čudo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...