IZGUBIŠ NA MOSTU, DOBIJEŠ NA ĆUPRIJI: Rekordan izvoz njemačkog oružja

Izvoz njemačkog oružja i vojne opreme ove godine oborio je rekord, dostegnuvši približno 11,71 milijardu eura.

  • Ekonomija

  • 28. Dec. 2023  

  • 0

Izvoz njemačkog oružja i vojne opreme ove godine oborio je rekord, dostegnuvši približno 11,71 milijardu eura.

Kako navodi Njemačka novinska agencija (DPA), odgovarajući na zastupničko pitanje Ljevice, Ministarstvo ekonomije i zaštite klime saopćilo je da je Vlada od 1. januara do 12. decembra 2023. godine odobrila prodaju naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od 11,71 milijardi eura.

Tako je njemačka prodaja oružja i vojne opreme 2023. oborila rekord. Prethodni godišnji rekord u prodaji oružja i vojne opreme u Berlinu postavljen je 2021. godine sa 9,35 milijardi eura. U odnosu na prethodnu godinu, izvoz oružja povećan je za 40 posto.

Kako se navodi u odgovoru Ministarstva, država kojoj je Njemačka ove godine prodala najviše naoružanja i vojne opreme bila je Ukrajina, koja je u ratu s Rusijom. Berlin je odobrio prodaju naoružanja i opreme Kijevu u vrijednosti od 4,15 milijardi eura. Sličan trend nastavit će se i u idućoj godini.

Njemački budžet za narednu godinu uključuje osam milijardi eura za isporuku oružja Kijevu. Ukupan obim pomoći Ukrajini iz Njemačke - humanitarne, finansijske i vojne - od februara 2022. godine premašio je 25 milijardi eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...