SVESRDNA PODRŠKA NARODU GAZE: Hiljade stanovnika Istanbula 1. januara izašlo na ulice kako bi protestovali za Palestince

Hiljade stanovnika Istanbula prvog jutra u 2024. godini prisustvuje skupu u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze.

  • Svijet

  • 01. Jan. 2024  

  • 0

Slični skupovi se redovno održavaju u Istanbulu i drugim gradovima Turske od oktobra. Ovaj pohod je počeo u 8:30 po lokalnom vremenu uz učešće vjernika koji su nakon jutarnje molitve napuštali četiri centralne gradske džamije.

Dok su demonstranti marširali s plakatima koji osuđuju izraelsku vojnu operaciju i izražavaju svoju podršku Palestincima, ljudi koji osuđuju militante terorističke Kurdistanske radničke partije (PKK), poznate kao teroristi u Turskoj, također su viđeni u masi. Žarište skupa bio je most Galata preko Zlatnog roga, koji je bio krcat.

Dok su neke ulice u centru grada bile zatvorene zbog protesta, gužve su se stvarale i na stanicama metroa i drugim vozilima javnog prevoza. Akciji su prisustvovali mnogi poslanici, uključujući bivše ministre nacionalne odbrane i unutrašnjih poslova Hulusi Akar i Süleyman Soylu.

Tursko ministarstvo odbrane ranije je najavilo da će voditi vojne operacije protiv PKK u sjevernom Iraku nakon što je 12 njenih vojnika poginulo tokom vikenda.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, još jednom ga uporedivši sa Adolfom Hitlerom. Netanyahu je također rekao da je Erdogan "posljednja osoba koja nas može naučiti moralu".

 

Erdoğan je u više navrata opisao Netanyahua kao "dželata" i "ubicu" i izjavio da je počinio genocid u Pojasu Gaze kako bi produžio svoju političku karijeru i izbjegao tužbu protiv njega u Izraelu. Ankara također odbija priznati Hamas kao terorističku organizaciju.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...