OSTRVO ORGIJA KOJE SU POSJEĆIVALI SVJETSKI MOĆNICI: Najmračnija tačka Epsteinove piramide i dalje krije najveće tajne

Mali St. James je ostrvo oivičeno koralnim grebenima u svijetloplavim vodama Američkih Djevičanskih ostrva, sa zaštićenim uvalama i šumarcima koji se uzdižu do dramatičnih grebena i krševitih stijena.

  • Svijet

  • 04. Jan. 2024  

  • 0

Nedavno objavljena sudska dokumenta nazvana "Epsteinovi fajlovi" otkrivaju brojne poznati ličnosti koje su se družile sa osuđenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom.

Između ostalog, pominju se Bill Clinton, Donald Trump, Stephen Hawking... Ključno mjesto na kom je Epstein okupljao svoje moćne prijatelje je privatno ostrvo, u medijima nazvano "ostrvo orgija". Epstein je izvršio samoubistvo u zatvoru 2019. godine, a ovo su najveće tajne njegovog privatnog ostrva.

Gosti su na Epsteinovo ostrvo stizali su iz cijelog svijeta i iz najviših slojeva društva: poznate ličnosti i naučnici i članovi kraljevskih porodica, slijetali su privatnim avionima.

Njegov vlasnik je volio da ga zove "Mali Sveti Jeff", a mještani su ga zvali "ostrvo orgija". U pitanju je ostrvo naziva Mali St. James, privatni raj na Američkim Djevičanskim ostrvima, koje je milijarder i osuđeni pedofil Jeffrey Epstein nazvao svojim domom.

Ostrvo grijeha

U krivičnoj prijavi glavnog tužioca Američkih Djevičanskih ostrva opisano je kao "savršeno skrovište i utočište za trgovinu mladim ženama i maloljetnim djevojkama radi seksualnog ropstva, zlostavljanja djece i seksualnog napada".

Ostrvo se prvi put pominjalo na suđenju Epsteinovoj madam Ghislaine Maxwell za trgovinu ljudima. Ona je osuđena na 20 godina zatvora plus novčanu kaznu od 750.000 dolara.

U maju 2023. godine, ostrvo je prodao bogatom investitoru za manje od polovine prvobitne tražene cijene, u nadi da će ga pretvoriti u luksuzno odmaralište.

Mali St. James je ostrvo oivičeno koralnim grebenima u svijetloplavim vodama Američkih Djevičanskih ostrva, sa zaštićenim uvalama i šumarcima koji se uzdižu do dramatičnih grebena i krševitih stijena.

Leži odmah pored jugoistočnog vrha Svetog Tomasa, jednog od tri glavna ostrva Karipskog arhipelaga.

Upravo u je tamo Epstein registrovan kao seksualni prijestupnik 2010. godine, nakon prve presude za dječiju prostituciju 2008. On je također osnovao svoje fiktivne kompanije u maloj neobilježenoj kancelariji u tržnom centru na obali mora na Sent Tomasu, pod nazivom "Happy Nails".

Epstein je 1998. godine kupio ostrvo preko lažne kompanije, navodno plativši nešto manje od osam miliona dolara.

On je 2007. godine započeo masivni program izgradnje i preuređenja koji je izazvao sumnju kod lokalnih zvaničnika. Njegov glavni kompleks se skoro udvostručio, prerastajući u veleljepnu vilu sa spoljnom terasom koja povezuje glavnu spavaću sobu i bazen.

Satelitske fotografije prikazuju široku mrežu terasa, vikendica, kućica na plaži, bazena, pristaništa, komunalnih zgrada, heliodroma, teniskog terena, nekakvog zatvorenog jezera ili lagune i raznih koliba nepoznate namijene.

Zapanjujući snimci dronova postavljeni na YouTube nude bliži pogled na ostrvo, sa ogromnim sunčanim satom u centru ostrva dovoljno velikim da se po njemu može hodati i dvije visoke američke zastave postavljene na suprotnim krajevima ostrva.

Na drugom kraju Epstajnovog dvorca je plavo-bijela prugasta struktura koja se često naziva „hramom“, okružena terasom sa crvenim motivom lavirinta.

Blud i razvrat

Uvijek je bilo žena na ostrvu, kako kažu mještani, sumnjivo mladih, u društvu Epsteina ili nekog od njegovih brojnih gostiju. Ponekad, one su dovožene u grupama na brodu zvanom Lady Ghislaine, po Epsteinovoj madam.

Ostrvo je imalo oko 70 zaposlenih, od čuvara zemljišta i baštovana preko čistačica do dežurnih kapetana. Nosili su crne ili bijele polo majice i zakleli su se na strogu tajnost, sa uputstvima da se drže podalje od Epsteina kada rade svoj posao. Također im je bilo zabranjeno da uđu u bilo koju od dvije Epsteinove kancelarije na glavnom imanju, od kojih se u jednoj nalazio strogo čuvan čelični sef.

Upravo se u prostorijama na ostrvu odvijalo seksualno zlostavljanje, najčešće maloljetnica, koje je dovodila Maxwell.

Koga je Epstein ugostio na svom ostrvu?

Među poznatim imenima koje je navodno ugostio Epstein bili su Stephen Hawking, nobelovac Lawrence Krauss, komičar Chris Tucker, glumac Kevin Spacey, manekenka Naomi Campbell, bivši pomoćnik Tonyja Blaira, lord Peter Mandelson i princ Andrew.

Pojedini tvrde, a to se navodi i u sudskim dokumentima, da je Bill Clinton također bio gost, iako poriče da je ikada bio tamo. Donald Trump je navodno letio jednim od Epsteinovih privatnih aviona, ali nije jasno da li je posjetio ostrvo. Čak se priča da je mađioničar David Copperfield tamo zaprosio supermodel Claudiju Schiffer.

Gosti bi stizali jednim od Epsteinovih aviona na aerodrom, u privatnom dijelu odvojenom od glavne piste. Potom bi bili prebačeni do Malog St. Jamesa jednim od Epsteinovih crnih helikoptera.

Žene koje su kasnije tužile Epseina i njegove prijatelje, ispričale su kako su na ovo ostrvu bile podvođene moćnicima koje je osuđeni pedofil ugostio.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...