NIKO NE ŽELI DA KUPI AVION JEZIVOG IMENA U KOME SU SE DEŠAVALE SCENE STRAVE I UŽASA: Evo kakva će biti sudbina letjelice ozloglašenog pedofila

Niko ne želi da kupi avion "Lolita ekspres".

  • Svijet

  • 07. Jan. 2024  

  • 0

Privatni avion koji je milioner pedofil Jeffrey Epstein koristio da prebacuje svoje poznate saradnike na ostrvo gdje su zlostavljana djeca bit će uništen.

Mlaznjak je navodno dobio naziv "Lolita express" od strane lokalnog stanovništva na Djevičanskim ostrvima, zato što je često sloketao u Little St. James i dovozio djevojčice.

"Lolita" je roman rusko-američkog pisca Vladimira Nabokova iz 1955. godine. Glavni lik je francuski profesor književnosti koji opisuje svoju opsesiju 12-ogodišnjom djevojčicom Dolores Haze, koju kidnapuje i seksualno zlostavlja nakon što joj je postao očuh. Privatno, on je zove "Lolita", španski nadimak za Dolores.

Ozloglašeni Boeing 727 – poznatiji kao "Lolita Express" – nije letio od 2016. godine i svake godine košta hiljade dolara zbog skladištenja na pisti u američkoj državi Geogria.

Kompanija World Aviation Services sa sjedištem na Floridi platila je neotkrivenu sumu za decenijama star mlaznjak u martu 2020. u nadi da će ostvariti profit ili iskoristiti dijelove za sličan avion u svojoj floti.

Ali nakon što je otkrivena centralna uloga aviona u Epsteinovoj imperiji pedofilije i podvođenja, šokirani šef kompanije je napustio svaku nadu da će pronaći kupca i umjesto toga će ga kanibalizovati zbog dijelova.

"Kada sam kupio avion, nisam znao ko je letio na njemu niti za šta je korišten", rekao je biznismen za Daily Mail.

"Moj posao je avijacija - ne ova Epstinova glupost. Naravno, nisam bio sretan".

Od decembra, bilo je samo 35 Boeinga 727 u službi širom svijeta, prvenstveno kao teretni, čarter mlaznjaci ili vojni avioni u zemljama poput Kolumbije, Meksika i Burkine Faso.

Nekoliko njih je pretvoreno u kuće ili u hotele, a napušteni modeli se prodaju na aukcijama za samo 2.000 dolara.

Ali za četiri godine nije bilo nijedne ponude za Epstenov avion koji je nekada prevozio Billa Clintona, britanskog princa Andrewa i glumca Kevina Spaceya, prema evidenciji letova.

"Obnova će koštati mnogo novca. Uvijek ima ludih ljudi, ali ja jednostavno ne vidim tu opciju", dodao je sadašnji vlasnik, tražeći da ostane anoniman iz straha od osvete.

"To je rijedak avion. Danas ih nema previše koji lete širom svijeta. Tamo ima mnogo stvari koje više ne možete pronaći na tržištu - avionika, stajni trap, prozori, zakrilci. Mogu da vratim svoj novac, nisam toliko zabrinut zbog toga", kazao je on.

Američki tužioci kažu da je Epsteinov mlaznjak korišten za prevoz mladih žrtava trgovine ljudima između njegovih nekretnina u New Yorku, Novom Meksiku, Parizu, Američkim Djevičanskim ostrvima i Palm Beachu.

U evidenciji savezne avijacije još uvijek se navodi da je njen vlasnik kompanija JEGE Inc. sa sjedištem u Delawareu, koja se u nekoliko tužbi navodi kao kompanija povezana sa 66-godišnjim finansijerom, koji se objesio u augustu 2019. dok je čekao suđenje.

Avion sa pozivnim znakom N908JE poletio je na posljednji let 11. jula 2016. godine sa međunarodnog aerodroma Palm Beachu u 11:39 ujutro i sletevši na aerodrom Brunswick Golden Isles u Georgiji 51 minut kasnije.

Od tada je parkiran u blizini hangara za održavanje u vlasništvu Stambaugh Aviation, nezavisne firme za održavanje mlaznjaka koja naplaćuje oko 1.000 dolara mjesečno za skladištenje.

Neregistrovan je od 2019, što znači da ne može legalno letjeti. Naravno, nemogućnost letenja pojačava i činjenica da su tri Pratt & Whitney motora skinuta i prodata nakon što je avion uskladišten u Geogriji.

Namještaj u avionu je od pliša, a postoje i tepisi, ćebad i jastuci, koje je sada prekrila buđ.

U avionu se nalazi i veliki crveni kauč, zidovi prekriveni ogledalima, a britanski Daily Mail piše da su u kupatilu zatekli i flašu losiona za bebe.

Epsteinova žrtva Virginia Giuffre podnijela je tužbe protiv pedofila i njegove saradnice Ghislaine Maxwell, tvrdeći da je regrutovana kao 15-ogodišnja "intimna robinja" i primorana da "zabavlja" niz poznatih osoba u avionu.

Prošle godine je sklopila nagodbu sa princom Andrewom i Alanom Dershowitzom, priznajući prošle godine da je možda "pogriješila" kada je optužila potonjeg profesora prava sa Harvarda.

Ali mnogi istaknutiji Epsteinovi prijatelji su sada razotkriveni nakon što su ranije zapečaćeni dokumenti objavljeni u srijedu.

Ta tužba je riješena 2017. godine, ali savezni sudija države New York Loretta Preska presudila je prošlog mjeseca da dokumenti konačno moraju biti objavljeni u januaru.

Proces je bačen u haos u srijedu kada je "Jane Doe 107'", žena koja tvrdi da će biti u opasnosti u svojoj "kulturno konzervativnoj zemlji ako bude razotkrivena", dobila 30 dana da uloži žalbu na odluku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...