POSTUPAK U TOKU: Federacija BiH će dobiti još jedan grad, prvi u ovom kantonu

Riječ je o jedinom kantonu u Federaciji BiH koji nema nijednog grada

  • Društvo

  • 05. Jan. 2024  

  • 0

Općinsko vijeće Kiseljak je na prijedlog načelnika ove općine podržalo odluku o pokretanju postupka proglašenja općine Kiseljak gradom.

Obrazlažući je, načelnik Mladen Mišurić Ramljak naglasio je kako je u pitanju politička odluka te da Kiseljak neće čekati druge općine koje imaju i više uvjeta za promjenu statusa iz općine u grad te je odlučio pokrenuti postupak kojim bi promijenili status iz općine u grad.

"Tu, prije svega, mislim na Travnik koji je sjedište Srednjobosanskog kantona, ali i neke općine poput Jajca koje imaju kulturne i historijske uslove. Njihova je politička odluka da ne pokreću postupak, naša je da ga pokrenemo", kazao je načelnik Kiseljaka.

Istaknuo je kako je Kiseljak po mnogočemu poprimio obrise urbane gradske sredine, počevši od kulture življenja do bogatstva kulturnih i sportskih sadržaja te smatra kako uz druge preduvjete zaslužuje status grada.

Hoće li ga i dobiti, ovisi o podršci federalnih institucija vlasti, Vlade, a potom podrški u Parlamentu Federacije BiH, prenio je Travnički vjesnik.

Kiseljak je druga općina u SBK-u koja je pokrenula postupak proglašenja gradom. Prije Kiseljaka učinio je to Novi Travnik s načelnikom Stjepanom Dujom na čelu.

SBK jedini u Federaciji BiH nema ni jednog grada. Sve ove godine očekivalo se da taj status najprije dobije Travnik, ali je preustrojen u zajednicu općina.

Kako do preustroja Travnika nikad nije došlo, nekim općinama, poput Novog Travnika i Kiseljaka, čini se, dosadilo je čekati politički dogovor koji se pokušava postići od prestanka rata u BiH te su same odlučile napraviti iskorak koji je na dobrobit ljudi koji u ovim srednjobosanskim općinama žive.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...