NOVI SKANDAL U REPUBLICI SRPSKOJ: Ovako ministar negira da na državnoj zemlji gradi solarnu elektranu -„Nisam ja nego moja žena…“

Ipak, kako bi se ispoštovale zakonske procedure, obavezno je sprovesti javno nadmetanje.

  • Mini market

  • 07. Jan. 2024  07. Jan. 2024

  • 2

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović gradit će u Bileći na državnom zemljištu solarnu elektranu na više od 244 hektara.

Da bi počeo sa gradnjom neophodna mu je koncesija, a nju je tražilo preduzeće ”“Energy of the future” iz Bijeljine, čiji je osnivač njegova supruga Nela Mitrović.

Vlada RS-a je na sjednici krajem ove godine pozitivno odgovorila na tu inicijativu i donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije.

Nema sumnje da će konačna odluka o dodjeli biti pozitivna, s obzirom na to da će se o prijedlogu ponovo izjašnjavati Vlada, a čiji je član upravo Vojin Mitrović.

Ipak, kako bi se ispoštovale zakonske procedure, obavezno je sprovesti javno nadmetanje.

Ministarstvo energetike i rudarstva je ovlašten da pripremi dokumentaciju te u saradnji sa Komisijom za koncesije sprovede postupak.

Instalirana snaga elektrane “Bileća – Solar 1” biće 140 megavata, a godišnja proizvodnja se procjenjuje na 197,87 gigavat sati.

Paneli će biti postavljeni na lokalitetu Hadžibegovo brdo, s desne strane regionalnog puta Bileća-Deleuša.

Mitrović je kazao da koncesiju nije tražio on već preduzeće na čijem je čelu njegova supruga.

Podsjetimo, Vojin Mitrović je bio ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, a  razriješen je s ove funkcije 2022. godine, nakon što je imenovan za ministra privrede i poduzetništva u Vladi RS.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...