NAKON NOVIH PROVOKACIJA U PRIBOJU: Oglasio se Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, ali i glavni imam Eminagić

Nakon saznanja o novim provokacijama u Priboju gdje se u kafiću pjevalo "Božić je, pucaj u džamije" oglasio se i glavni imam Medžlisa u Priboju Harun ef. Eminagić.

  • Regija

  • 08. Jan. 2024  

  • 2

Povodom ponovnog neprimjerenog i nedopustivog božićnog veselja u Priboju, na kojem se pjevalo: „Božić je, pucaj u džamije“, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izražava zabrinutost, najoštriju osudu i poziva Bošnjake na uzdržanost, a državne organe – policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i sankcionišu izgrednike i naručioce kako bi se očuvali tradicionalno dobri susjedski odnosi, harmonija i suživot u ovom gradu.

"Razlog više za zabrinutost jeste činjenica da ponovno pozivanje na pucanje u džamije dolazi nakon ubistva Bošnjaka Ervina Ć. od strane policijskog službenika Igora A., koje se desilo u maju 2023. godine, sličnog pjevanja prilikom dočeka Božića 2022. godine, ali i veselja početkom iste godine, kada se značajan broj policijskih službenika veselio uz pjesme koje veličaju ratne zločince, genocid i pozivaju na mržnju prema Bošnjacima muslimanima.

Ovom prilikom Mešihat proziva Tužilaštvo u Užicu, koje je odbilo tužbu protiv osobe koja je pjevala istu pjesmu 2022. godine, zbog 'nedostatka dokaza', a oni su bili više nego jasni, te nije adekvatno sankcionisalo one koji su tada izazivali nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, čime je ohrabrilo da i drugi ponovo mogu glasno, horski, pjevati istu pjesmu, jer računaju da Tužilaštvo u Užicu neće moći utvrditi ko je pjevao, te će time opet izostati adekvatna kazna.

Mešihat Islamske zajednice poziva državne organe da se hitno uključe u rješavanje spomenutih problema u Priboju i prate tok započetih procesa koji se vode pred Tužilaštvom u Užicu, kako bi sačuvali povjerenje Bošnjaka, a predstavnike Srpske pravoslavne crkve u Priboju i čelnike Mileševske eparhije da osude one koji najradosniji kršćanski praznik – praznik mira, slave uz pjesme koje veličaju zločin i pozivaju na pucanje u džamije, što je u potpunoj suprotnosti sa prirodom ovog praznika i poslanicom poglavara SPC upućenoj vjernicima tim povodom", navodi se u saopćenju Mešihata.

Nakon saznanja o novim provokacijama u Priboju gdje se u kafiću pjevalo "Božić je, pucaj u džamije" oglasio se i glavni imam Medžlisa u Priboju Harun ef. Eminagić.

"Nakon što su se mnogi pribojski Srbi juče javno na društvenim mrežama ogradili od mahanja balavurdije zastavama sa likom koljača muslimana limske doline, na najveći pravoslavni blagdan pribojskim ulicama, te i meni pisali privatno poruke da se ne oglašavam zbog nevaspitanih budala, ipak na ovo večeras što se desilo, kako su mi rekli, u kafiću Quorum (treba provjeriti), ne mogu da ostanem smiren i ravnodušan.

Poručujem ovoj balavurdiji sa snimka, s obzirom na to da više nemam povjerenja u organe reda i mira zbog do sada neriješenih istih ekscesa, da ih čekam kod džamije na koju bi da pucaju, da ih lično išamaram i prevaspitam zajedno sa njihovim roditeljima koji ih ovako lijepo odgojiše i naučiše da mrze drugog i drugačijeg. Ne spavam, čekam vas bando pijana i nadrogirana, od ovog trenutka pa sve dok ne stisnete petlju da dođete i pucate. Povedite pravo i onu Lazarevu vojsku i za njih imam ćutek. Nećete mi ogaditi moj Priboj, ni pravoslavlje, ni čestite Srbe u Priboju klošari nevaspitani. Bujrum, čekam Vas!", poručio je Eminagić. Podsjećamo, u subotu navečer je u Priboju ponovljena scena od prije dvije godine, naime, u lokalnom kafiću pjevano je "Božić je - pucaj u džamije", prenosi sanapress.info. 

Sporni snimak je objavljen na profilu pod imenon Đurović Marko, koji je događaj prenosio uživo na svom Instagramu.

I prije dvije godine u Priboju grupa mladića na Božić u centru grada pjevala iste stihove. Iako je slučaj prijavljen nadležnom tužilaštvu i policiji, uprkos reakciji i osudi tog čina od vrha države, tužilac je izgrednike oslobodilo optužbi i time im puhnuo u krila da nastave sa promocijom fašizma u Priboju i Srbiji uopće, prenosi sanapressinfo. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...