ALMIR BEČAREVIĆ ZA "SB" OTKRIVA: "Energoinvest je na gasu oteo više od 40 miliona KM, a lokalni šerif Nedeljko Elek bi od Sarajeva još 6 miliona da kopa gasovod ka NEDOĐIJI!"

Elek ucjenjuje novom cijenom transporta, a sam je odustao u 7. mjesecu 2023. godine od zahtjeva za povećanje tarife pred njegovim regulatorom u Trebinju. Zašto? Pa zato što se niti po Zakonu o gasu RS nije certificirao jer bi onda morao da odvoji djelatnosti kojima se sada Sarajevogas Istočno Sarajevo bavi, a to je transport gasa, snabdijevanje i distribucija gasa.

  • Politika

  • 08. Jan. 2024  31. Jan. 2024

  • 0

Piše: Darko OMERAGIĆ

Građani Sarajeva su žrtve neodgovorne vlasti koja nijemo posmatra i ništa ne radi na smanjenju zagađenja zraka, a razlozi su poznati – geografski položaj, saobraćaj i ložišta. Kantonalni premijer Nihad Uk pred kraj prošle godine je poručio da rješenja nema prije 2026. godine. Da li to znači da Uk zna nešto što mi ne znamo. Hoće li od te 2026. godine gas imati pristupačnu cijenu ili će se Sarajlije toliko obogatiti i voziti se električnim automobilima? Da li će javni gradski prevoz u potpunosti preuzeti primat i Sarajlije odobrovoljiti da ne voze svoje automobile? Ili će Sarajevo promijeniti geografski položaj?

alt

Do 2026, a možda i nakon nje i dalje ćemo slušati i čitati Almira Bečarevića koji se svakodnevno suprotstavlja brojnim nelogičnostima u pogledu cijene gasa koja umnogome utiče na činjenicu da su Sarajlije pobjegle od ovog energenta zalažući vlastita pluća ne bi li imali više novca u džepu. Bečarević je o ovome govorio prvo kao direktor BH-Gasa, pa savjetnik direktora, pa onda kao ekspert za gasnu privredu, pa kao ministar, pa...

Kako god, evo ga ponovo. Za "Slobodnu Bosnu" kaže da su se mnogi ugradili i pokušavaju ugraditi u cijenu gasa koja dolazi do krajnjih korisnika u Sarajevu. Problem je što vlast nije koordinirano odgovorila na njegove navode. Ne može Kanton Sarajevo, iako ga se najviše tiče, sam riješiti problem zagađenog zraka. Kompanije koje uvoze i formiraju ciijenu gasa su pod kontrolom oba entiteta.

BACANJE UBLEHE

Ko nam je kriv što se gušimo u lošem zraku i što gas skupo plaćamo?

Direktor firme Sarajevo-gas AD Istočno Sarajevo Nedeljko Elek koji je javnosti poznat po tome što je kao predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina poslove dodjeljivao firmi Nedomex u vlasništvu njegovog rođaka Milenka Eleka prije nekoliko dana je zaprijetio Kantonu Sarajevo obustavom isporuke gasa ukoliko se ne pristane na njegovu ucjenu da se cijena transportne tarife poveća. Sarajevska vlast je u početku odreagovalo zbunjeno, smušeno i preplašeno obavještavajući javnost u slučaju tog crnog scenarija imamo dovoljno mazuta za nekoliko sedmica grijanja. No, niko od njih u startu javnost nije smirio odgovorom da bi obustavom isporuke gasa KS-u bez tog energente ostalo i Istočno Sarajevo tako da je Elekova ucjena razmontirana tek nekoliko dana kasnije. No, osim Eleka koji je pokušao da Kantonu Sarajevo baci ublehu ima tu još igrača na gasnom tržištu koji su se odlično ugradili u cijenu gasa. O njima smo razgovarali s Almirom Bečarevićem.

Je li tehnički moguće da firma Sarajevo-gas AD Istočno Sarajevo “zavrne” gas Sarajevu, a da ga ne “zavrnu” Istočnom Sarajevu kako su to dramatično shvatili u sarajevskim firmama Sarajevogas i Toplane, kao i u resornom kantonalnom Ministarstvo?

"Tehnički je apsolutno nemoguće da Sarajevo-gas Istočno Sarajevo zatvori prirodni gas prema FBiH, a da istovremeno i sebi ne zatvore prirodni gas. Svako zatvaranje odnosno zavrtanje ventila na transportnom sistemu Sarajevogasa Istočno Sarajevo je istovremeno i onemogućavanja korisnika gasa u Istočnom Sarajevu da imaju taj isti gas jer da bi gas bio dopremljen do njih mora proći sistemom BH-Gasa i Sarajevogasa pa ako je nama zatvoreno i njima u Istočnom Sarajevu je automatski zatvoreno. Briga koja je iskazana od nadležnih u KS je samo "briga" jer zatvaranjem gasa svi u Kantonu ostaju bez ovog energenta, a Toplane Sarajevo mogu koristiti mazut ili lož ulje osim na dijelu sistema krovnih kotlovnica koje nemaju alternativu niti u sistemu Toplana. Osim riječi utjehe drugih mogućnosti nema za korisnike Sarajevogasa izuzev da sami korisnici pronađu sebi alternativu, el. energiju, ugalj, drvo. Sa aspekta ekologije prelazak Toplana i drugih korisnika na alternativna goriva je ravno katastrofi.” 

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Da su kojim slučajem Kanton Sarajevo ili Energoinvest bili primorani da pristanu na ucjenu koliko bi to povećanje cijene na kraju iznosilo i koliko bi to miliona KM donijelo preduzeću Sarajevo-gas Istočno Sarajevo.

"Vidite, ovdje ste dobro postavili pitanje jer baza ovog zahtjeva Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo je UCJENA. Ispunjenjem ove ucjene u dogledno vrijeme opet bi bili izloženi ucjeni za dalje povećanje transportne tarife jer Sarajevo-gasu Istočno Sarajevo treba pod hitno novac s obzirom na to da kreće u investicijski ciklus putem kreditnog zaduženja i njegov krajnji cilj je prihodi od transporta gasa od građana FBiH u visini 5-6 miliona KM. Sada su na više 2 miliona KM i traže dalje, a cilj je, kako rekoh, 5-6 miliona KM. Ovaj novac im ne treba odmah ove godine, ali kako se bude investicija realizovala kroz godine ti zahtjevi će rasti. Da neko ne bi pomislio da im taj novac treba za unapređenje postojećeg transportnog sistema reći ću da im isti treba za mrežu prema Vlasenici, Sokocu, Han Pijesku... i logično pitanje je KOME na ovom području treba gas. Ovdje ukupno živi stanovnika koliko u nekoliko mjesnih zajednica u jednoj sarajevskoj općini ima stanovnika. Cilj nije širenje mreze za korištenje gasa već kopanje i već znane aktivnosti gospodina Eleka koje je usavršio na Jahorini.” 

alt

“ELEK JE SAMO U JEDNOM U PRAVU”

Osim Eleka imamo mi tu još jedan problem, a to je cijena gasa koju fakturiše  Energoinvest. Zašto Vlada FBiH i Trojka ne reaguju na činjenicu da Energoinvest uzima preveliku svotu novca od gasa koji uvozi BiH?

“Znate za moje aktivnosti na prozivanju Energoinvesta i dok sam bio ministar u Vladi KS i zahtjeve da se objave ruske fakture sa cijenom ruskog gasa. Nikad to nije objavljeno iako sam čuo da je resorni ministar u Vladi FBiH, na jednom druženju sa novinarima, obećao da će te fakture objaviti. Zašto Vlada FBiH ovo ne želi objaviti nije mi jasno jer Energoinvest je u funkciji javnog snabdjevača i to mora uraditi to jeste objaviti, a što nadležni pokrivaju ovu pljačku, prvenstveno, građana Kantona Sarajevo ja teško mogu shvatiti. 

Da im opet pojasnim. 

Energoinvest ima odobrenu uvozničku proviziju od 1% koja se ne poštuje od prelaska na Turski tok. Energoinvest je na cijeni gasa uzeo od potrošača više od 40 miliona KM i to je jedino u čemu se slažem s Elekom. Od prelaska na Turski tok i kada su preuzeli ulogu BH-Gasa Energoinvest ne poštuje odluku o uvozničkoj proviziji i po kojoj bi za ovaj period imao zaradu od maksimalno 4 miliona KM već su na razlici u cijeni gasa oteli 40 miliona KM. Elek, kao i ja, znamo rusku cijenu gasa i nema dileme da li Energoinvest pljačka sve nas. Hajmo sada da napravimo javno jedan eksperiment. Izreći ću sljedeće, Energoinvest je "pljačkaš", direktorica Energoinvesta je "pljačkaš", Energoinvest krade na razlici u cijeni gasa, Energoinvest otima više od 1% uvozničke provizije, Energoinvest je u zadnje dvije i po godine ostvario preko 40 miliona na razlici nabavne od prodajne cijene itd. Ako je ovo kleveta molim Energoinvest da me tuži i da na sudu vidimo da li su ovo klevetničke rečenice. Ujedno, kada je Energoinvest preuzeo posao sa gasom bio je dužan radnicima 6 plata, a danas ne duguje niti jednu. Od čega je platio, od gasa otetog od građana. Energoinvest danas gotovo da ne postoji ne ino tržištu i ti prihodi su mali i čitavo poslovanje Energoinvesta je sada gotovo samo gas i otimanje na razlici u cijeni. Evo im prilika da me tuže. 

“UŽIVAJMO” U TROVAČNICI

Prije nekoliko dana ste rekli bi Nedeljka Eleka odmah uhapsili da zavrne gas Sarajevu? Na osnovu čega to tvrdite?

“Da bi svima bilo jasno šta znači zatvaranje ventila od Eleka i zatvaranje gasa jednom dijelu države reći ću da je to akt terorizma. Elek ucjenjuje novom cijenom transporta, a sam je odustao u 7. mjesecu 2023. godine od zahtjeva za povećanje tarife pred njegovim regulatorom u Trebinju. Zašto? Pa zato što se niti po Zakonu o gasu RS nije certificirao jer bi onda morao da odvoji djelatnosti kojima se sada Sarajevogas Istočno Sarajevo bavi, a to je transport gasa, snabdijevanje i distribucija gasa. To po III energetskom paketu, a i po zakonu o gasu RS ne može raditi. Ujedno, jedini ko je nadležan za njegovu tarifu je regulator i on je jedini koji nema tarifu dok istovremeno Gas Promet i BH-Gas imaju javnu tarifu za transport gasa. Za ovo je dijelom kriva i Energetska zajednica koja je 2018. godine dala saglasnost na zakon o gasu RS i regulatora u Trebinju kojim su, ujedno, preuzete ingerencije drzave u ovoj oblasti. Sad imamo ovu situaciju, nemamo državnog regulatora, nemamo državni zakon o gasu i imamo lokalnog šerifa koji ucjenjuje, a još 2020. godine BH-Gas je molio Energetsku zajednicu da ne ide u ove procese bez države i provedbe III energetskog paketa na nivou države. Transporter gasa mora imati tarifu odobrenu od državnog regulatora, a mi imamo šerifa koji sam određuje cijenu transporta i traži da se potpiše ugovor na njemu znani način. 

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Znači, ako ima države i ako Elek zatvori ventile to je akt tetorizma jer tada bolnice, škole, obdaništa, zaštićeni kupci itd ostaju bez gasa i to je dovoljan razlig za hapšenje jer ugrožavaju se najranjivije kategorije stanovništva i izaziva opća opasnost kako za građane tako i privredu. To zatvaranje mislim da može trajati maksimalno 24 sata jer institucije i međunarodna zajednica moraju reagirati obzirom da će biti ugroženi građani i privreda od lokalnog teroriste.“

alt

Ko se sve igra sa Sarajlijama po pitanju cijene gasa i smoga u kojem se gušimo zbog toga što narod nema para da plati grijanje na gas zbog raznih "ugrađivanja" u njegovu cijenu? 

"Dobro pitanje, jedino znam da se ja ne igram jer prezentujem podatke i pišem da je potrošnja gasa u zadnje dvije godine pala sa preko 150 mil. Sm3 na 128 mil. Sm3. Kanton Sarajevo može imati potrošnju gasa prema broju sadašnjih setova preko 180 mil. Sm3. Ova razlika vam je sada na uglju i drvetu. Ova igra traje od prelaska na Turski tok i zašto nadležni ne reaguju nije mi stvarno jasno. Da ima "neko" tužilaštvo ili "neki" istražni organi ili "neka" vlada valjda bi se "neko" zainteresovao za ovu pljačku ili za ovog teroristu pa tu imate odgovor ko se igra. Na kraju, puštamo da nas truju preko zraka jer hiljade građana ne može koristiti gas zbog cijene, a odgovore na ovu situaciju sam dao. "Uživajmo" u jednoj od najvećih trovačnica zrakom i u narednom periodu", zaključuje Almir Bečarević u razgovoru za “Slobodnu Bosnu”.

ALMIR BEČAREVIĆ ZA "SB" OTKRIVA: "Energoinvest je na gasu oteo više od 40 miliona KM, a lokalni šerif Nedeljko Elek bi od Sarajeva još 6 miliona da kopa gasovod ka NEDOĐIJI!" je izrađen/a uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj ALMIR BEČAREVIĆ ZA "SB" OTKRIVA: "Energoinvest je na gasu oteo više od 40 miliona KM, a lokalni šerif Nedeljko Elek bi od Sarajeva još 6 miliona da kopa gasovod ka NEDOĐIJI!" je isključiva odgovornost Slobodne Bosne i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarsvta vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...