SUROVOST POVRATNIČKOG ŽIVOTA: Kasumovići jedini u Kutuzeru…

A, u ovom zabačenom selu žive dvije osobe nana Timka Kasumović i njen sin Fejzo.

  • Društvo

  • 09. Jan. 2024  

  • 0

Koliko je težak povratnički život i 27 godina od početka realizacije Aneksa 7 svjedoče mještani sela Kutuzero udaljeno od Srebrenice 28 kilometara. A, u ovom zabačenom selu žive dvije osobe nana Timka Kasumović i njen sin Fejzo, piše novinska agencija Patria.

alt

Timka Kasumović: Ubili joj sina, muža i tri brata

U cijelom selu, koje je u agresiji porušeno žive samo njih dvoje. Nana Timka stara je 79 godina, a sada je prinuđena, uz sve poteškoće koje imaju, pješačiti kilometrima da bi donijela vodu za porodicu i stoku.

Naime, prije mjesec dana crkla im je pumpa za vodu, pa su prinuđeni kilometrima vodu nositi na leđima. Kako su ispričali za Patriju obraćali su se nadležnim u Općini Srebrenica, ali njihov zahtjev i molba za pomoć nisu uvaženi.

„Jednostavno nemaju sluha za nas“, kažu Kasumovići.

U genocidu koji je počinjen od strane Vojske Rs-a nani Timki ubijeni su sin. Muž i tri brata i to su rane koje nikada zacijeliti neće. Surovost života šiba na sve strane, a ovaj zaseok bez pristupnih puteva odsječen od svijeta živ je upravo zahvaljujući porodici Kasumović koja se vratila 2003. godine.

alt

Rijetko ko ih obilazi, najviše humanitarni radnici koji nastoje makar malo ublažiti svu surovost koju osjećaju majka i sin.

Želja im je da imaju vode, posebno u zimskim uvjetima kada je opskrba troduplo veća, jer je teško pješačiti i bez tereta, a ne još s kanisterima vode na leđima.

alt

Zabačeno selo Kutuzer

Voda je izvor života, pa možda i tu leži nemar nadležnih iz Općine Srebrenica, jer teški uvjeti života mogli bi i odvažne Kasumoviće udaljiti iz Kutuzera, koje bi ostalo prazno da oni odu, da samo zidovi, porušene kuće svjedoče da je ovdje nekad bilo sretnog života.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...