SKANDALOZNO PONAŠANJE SRPSKE KOMPONENTE MEĐU DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA: Uposlenici institucija BiH uzimali slobodne dane i otišli na Dodikovu proslavu?!

Najvjerovatnije, razlog njihovog izostanka s posla je obilježavanje neustavnog dana RS u Banjoj Luci. Međutim, kao razlog ostvarenja prava na slobodan dan su naveli da je u druge svrhe.

  • Politika

  • 09. Jan. 2024  09. Jan. 2024

  • 4

Mnogi uposlenici u institucijama države Bosne i Hercegovine s adresom stanovanja u bh. entitetu RS nisu se danas, 9. januara, pojavili na radnom mjestu.

Najvjerovatnije, razlog njihovog izostanka s posla je obilježavanje neustavnog dana RS u Banjoj Luci. Međutim, kao razlog ostvarenja prava na slobodan dan su naveli da je u druge svrhe.

Među njima su zaposlenici svih ministarstava na državnom nivou, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) kao i drugih agencija.

Da veliki broj uposlenih u Ministarstvu odbrane BiH nije došao na posao potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba ministar Zukan Helez.

Helez kaže da je ovaj problem zabilježen i u drugim insitucijama.

"To je opšti problem", rekao je Helez kratko za portal Radiosarajevo.ba i dodao da mnogi o ovome "šute".

Ističe da će oni koji su izostali bez opravdanja biti sankcionisani, ali da dodaje da se boji da je 'malo takvih koji su bez opravdanja izostali'.

Dakle, ovi uposlenici državnih institucija redovno primaju platu iz budžeta BiH, a kada treba slaviti dan koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim - požure u Banju Luku kako bi paradirali s predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Zakonski je dozvoljeno uposlenicima da koriste slobodan dan u različite svrhe, a oni koji i slave neustavni dan RS neće to navesti kao razlog odsustva s posla, iako svjesno krše Ustav BiH, odnosno ponašaju se protivno odluci Ustavnog suda BiH.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...