KLJUČNA JE ODLUKA IZ 1995. GODINE: Bečarević objasnio razloge zašto se krije ruska faktura

Ova odluka, pojašnjava Bečarević, objavljena je 1995. godine i danas je ista na snazi što se tiče zemnog, odnosno prirodnog plina.

  • Politika

  • 10. Jan. 2024  10. Jan. 2024

  • 1

Bivši ministar u Vladi KS Almir Bečarević objavio je Odluku o načinu formiranja cijena zemnog plina i derivata nafte iz uvoza (Službene novine RBiH 43/15), kako bi se otklonila sva dilema na koji način se formira cijena gasa i kako bi se javnosti prezentovali podaci koji imaju za cilj samo tačno i istinito informisanje.

Ova odluka, pojašnjava Bečarević, objavljena je 1995. godine i danas je ista na snazi što se tiče zemnog, odnosno prirodnog plina.

"Od 1995. godine Energoinvest d.d. Sarajevo je obračunavao odobrenih 1% ovom odlukom za pokriće troškova uvoza plina. Postotak od 1% se obračunavao na sve zavisne troškove koji utiču na formiranje nabavne cijene plina.

Energoinvest je sve ove godine godišnje po ovom osnovu i za pokriće troškova plina ostvarivao do maksimalno 2,3 miliona KM (godišnje).

Ova situacija se mijenja u 2021. godini, kada Energoinvest samovoljno prestaje da poštuje odobrenih 1% i počinje da pravi enormnu razliku između nabavne i prodajne cijene gasa.

Energoinvest ovo radi na bazi odluke direktorice i bez bilo čije saglasnosti, iako se i u federalnoj Uredbi na primjer za nabavku interventnih količina plina zadržava procenat od 1%.



Odluke o cijeni plina koje se dostavljaju Vladi FBiH su odluke direktorice, a ne Nadzornog odbora te kompanije.

Iz ovog razloga razlika između nabavne i prodajne cijene plina Energoinvestu se dramatično povećava i ista za period od polovine 2021. do kraja 2023. godine iznosi preko 40.000.000 miliona KM, iako ista ne bi mogla iznositi da je obračun rađen po važećoj odluci više od 4.000.000 KM.

Ova razlika u cijeni na plinu je omogućila Energoinvestu da samo u 2023. godini, i to za prvih šest mjeseci ostvari dobit od preko 8 miliona KM.

Istovremeno, ova razlika u cijeni je omogućila da registrujemo pad potrošnje plina u FBiH i da Sarajevo bude najveća trovačnica zrakom u Evropi i među 10 trovačnica u svijetu.

Na kraju, ovu su jedini razlozi zašto Energoinvest krije rusku fakturu gasa, iako je jedini uvoznik gasa u FBiH i kompanija sa većinskim državnim kapitalom", naveo je Bečarević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...