"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Ko god se grije ili hladi na električnu energiju neka se spremi na "strujni udar" ozbiljnog napona jer bi poskupljenje moglo biti veće od "OBEĆANOG"

"Ovim se vidi potpuni apsurd prijedloga JPEPBIH jer vlada FBiH promoviše energetsku efikasnost i uvođenje toplotnih pumpi i za to daje subvencije za učešće u ovom programu", kaže za "Slobodnu Bosnu" Almir Bečarević.

  • Ekonomija

  • 12. Apr. 2024  12. Apr. 2024

  • 0

Piše: Darko OMERAGIĆ

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uputilo je 9. aprila federalnom regulatoru (FERK) prijedlog cijena javne usluge snabdijevanja kojim se po prvi put uvode zone zelena, plava i crvena.

Zelena zona je potrošnja električne energije do 268 kWh (kilovat-sati), plava zona je potrošnja od 268 kWh do 1.000 kWh i crvena zona potrošnja električne energije preko preko 1.000 kWh. 

Cijene za jednotarifno brojilo su, prema zonama, određene na način:

- zelena zona 13,46 feninga

- plava zona 16,82 feninga

- crvena zona 20,82 feninga

Dosadašnja cijena za jednotarifno brojilo je iznosila 13,46 feninga i vidimo da ta cijena ostaje i sada u zelenoj zoni i tu nije došlo do povećanja cijene za ovu grupu potrošača. Za plavu zonu povećanje cijene u odnosu na baznu zelenu cijenu iznosi oko 25 posto. Za crvenu zonu povećanje cijene u odnosu na baznu zelenu cijenu iznosi oko 55 posto. 

POSKUPLJENJE PO ZONAMA

Za komentar ovog prijedloga zamolili smo stručnjaka za energetiku i predsjednika Kantonalnog odbora Stranke za BiH Sarajevo Almira Bečarevića koji nam je pojasnio šta krajnje korisnike očekuje ako FERK prihvati prijedlog EP BiH. Bečarević kaže:

"Ovdje vidimo koliko je povećanje po zonama u odnosu na baznu zelenu zonu. 

Za dvotarifna brojila prema zonama sada imamo dvije tarife aktivne energije VT i MT.

U tarifi aktivne energije VT imamo:

- zelenu zonu sa cijenom od 16,82 feninga

- plavu zonu sa cijenom od 21,03 feninga

- crvenu zonu sa cijenom od 26,03 feninga

Zelena zona je bazna cijena i trenutno važeća cijena, a u odnosu na ovu zelenu zonu plava zona znači povećanje cijene za 25 posto, a crvena zona u odnosu na baznu zelenu zonu povecanje iznosi 55 posto. 

U tarifi aktivne energije MT imamo:

- zelenu zonu sa cijenom od 8,41 fening

- plavu zonu sa cijenom od 10,51 fening

- crvenu zonu sa cijenom od 13,01 fening

Povećanje cijene je isto kao kod VT tarife u odnosu na baznu zelenu zonu, to jeste, 25 posto i 55 posto."

Almir Bečarević (Foto: Slobodna Bosna)

Kako bi stvari bile još jasnije. Bečarević nam je ovo pretočio u jedan jednostavan izračun:

"Na primjer, ako potrošimo 500 kWh platit cemo 12 posto veću cijenu od sadašnje.

Ako potrošimo 900 kWh platit ćemo 16 posto veću cijenu, a ako potrošimo 1.500 kWh platit ćemo više 30 posto u odnosu na ono što sad plaćamo. Ove procente treba povećati i za PDV koji se obračunava na gore date cijene i ovi procenti povećanja su još i veći i kada se oni unesu povećanje iznosi oko 13,5 posto, oko 19 posto i oko 34,5 posto. 

Kada pogledamo sve ove procente može se jednostavno zaključiti da su povećanja puno veća od onih koje je Elektroprivreda BiH priopćila, a to je da povećanje neće iznositi više od 10 posto.”

Prema njegovim riječima, tvrdnja o povećanju cijene struje za samo 10 posto je tačna samo kod potrošnje od oko 350kWh do 400 kWh.

“KAŽNJAVANJE VIŠEČLANIH PORODICA”

“Svako ko koristi u svom objektu električnu energiju za grijanje ili hlađenje i imate višečlanu porodicu vaše povećanje će iznositi u rasponu od 13,5 posto do 34,5 posto. 

Ovim se vidi potpuni apsurd prijedloga JPEPBIH jer vlada FBiH promoviše energetsku efikasnost i uvođenje toplotnih pumpi i za to daje subvencije za učešće u ovom programu.

Sada dolazimo do apsurda, finansira/subvencionira se korištenje što više električne energije, a EPBiH to sada tretira kao rasipanje energije i traži da štedite tu energiju i penališe vas sa većom cijenom što više trošite energije. Kažnjavaju porodice koje su višečlane, a oni koji ne koriste svoje stambene prostore i imaju samo uređaje uključene na stand by oni plaćaju manju cijenu. 

Ovaj sistem obračuna po zonama nije pravedan sistem posebno iz razloga niskog praga u zelenoj zoni i ovo povećanje cijena je ozbiljan udar na kućne budžete. Iz zemlje izvoznice električne energije dolazimo do zemlje sa zonama i potpuno nelogičnih odluka po pitanju cijene električne energije.

U ove prezentovane  cijene nisu uključena i druga davanja tako da ko se grije ili hladi na električnu energiju neka se spremi na "strujni udar" ozbiljnog napona”, zaključio je Bečarević, a mi čekamo da se o svemu očituje FERK.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...