ŠEFICA SLOVENSKE DIPLOMATIJE TANJA FAJON: "Situacija u Gazi katastrofalna, svijet pao na ispitu humanosti"

Slovenska ministrica je istakla da "Gaza i Zapadna obala pripadaju Palestincima" i da međunarodna zajednica mora podržati sve "miroljubive napore".

  • Evropa

  • 11. Jan. 2024  

  • 0

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da je situacija u Pojasu Gaze iz dana u dan sve gora i da je svijet pao na ispitu ljudskosti.

"Kao što sam i nekoliko puta rekla, ono sa čime se suočavamo u Gazi su kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kršenje zakona o humanitarnim pravima. To je jasno. To je veoma zabrinjavajuće. Situacija je katastrofalna, iz dana u dan sve je katastrofalnija i nema druge prilike da se spasi Gaza. Čak bih rekla da je svijet pao na ispitu ljudskosti. Potreban nam je trajni prekid vatre, da pomognemo civilima", izjavila je Fajon gostujući u programu CNN-a.

Slovenska ministrica je istakla da "Gaza i Zapadna obala pripadaju Palestincima" i da međunarodna zajednica mora podržati sve "miroljubive napore".

"Moramo podržati sve miroljubive napore da imamo rješenje s dvije države za sigurnost Izraela i Palestinaca, da žive jedni pored drugih. Znam da je ovo dugoročni cilj, ali iz tog razloga moramo zaustaviti kršenje humanitarnog prava na teritoriji Gaze i osigurati trajni prekid vatre", poručila je Fajon, prenosi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...