PROFESOR ŽARKO PUHOVSKI NAJAVLJUJE: Ukoliko Kolinda Grabar Kitarović bude protivnica Zoranu Milanoviću na izborima…

“To bi značilo da je HDZ s njom učinio sve što je mogao i da ju je iskoristio do kraja", kazao je Puhovski.

  • Regija

  • 12. Jan. 2024  

  • 3

Politički analitičar Žarko Puhovski govorio je za N1 o mogućim kandidatima na predsjedničkim izborima u susjednoj Hrvatskoj krajem godine. Prema njegovom mišljenju, isticanje kandidatura i sami predsjednički izbori ovisit će o rezultatu parlamentarnih izbora.

“Formula je jednostavna: Ako HDZ uspije nakon izbora ponovno sklepati većinu kojom će vladati u parlamentu, onda protiv Milanovića nitko nema šanse. Ako se dogodi, što je u ovom trenutku malo vjerojatno, da se neka lijevo-liberalna opcija domogne većine, onda postoji šansa protiv Milanovića. Očito je da biračko tijelo pokazuje zdravu želju da ne stavi, kako se kaže, sva jaja u istu košaru. U pravilu se biračko tijelo izjašnjavalo za predsjednika nasuprot političkoj orijentaciji parlamentarne većine”, kaže Puhovski.

No, po njemu Milanović ostaje najveći favorit i u slučaju da ljevica pobijedi na parlamentarnim izborima jer HDZ nema ozbiljnog protukandidata.

Milanović kandidat i ljevice i desnice

U krugovima oko HDZ-a spominjalo se ime Tome Medveda, ministra branitelja kao mogućeg predsjedničkog kandidata. No, Puhovski tvrdi kako on ne bi imao velike šanse protiv aktualnog predsjednika RH.

“Milanović se veoma spretno uspio etablirati na desnici i ima značajnu podršku i u HDZ-ovom biračkom tijelu. A to što je Medved čovjek s važnom i uspješnom vojnom karijerom, koji je kao ministar puno učinio za veterane, ne bi mu pomoglo, tim više što nema verbalnu tehniku kojom bi parirao Milanoviću. Paradoksalno, koliko god bio general, on naprosto nije dovoljno ‘prost’ za Milanovića, ako do toga dođe”, smatra Puhovski.

Milanović bi tako mogao ponovno zagrabiti i u desni u lijevi bazen biračkog tijela.

“Kod SDP-ovog je biračkog tijela na djelu neostaljinistički sindrom ‘ipak je on naš’. Koliko god da se mnogi s lijevog dijela biračkog spektra ne mogu suglasiti s mnogim Milanovićevim stavovima, oni ga ipak smatraju svojim i drže da je njegova glavna zadaća da remeti ugled HDZ-a. On to, doduše, čini s desna, ali je velikom dijelu lijevog biračkog tijela važno da se ide protiv HDZ-a. Koliko god desno otišao, on će dobiti podršku ljevice. Pitanje je hoće li mu, ako situacija bude zaoštrena, na desnici dati dovoljno široku podršku. Zasad se čini da hoće”, ustvrdio je Puhovski.

Nagađalo se i o generalu Gotovini kao kandidatu.

“On je, po svemu sudeći, definitivno odlučio da se neće baviti politikom i mislim da se čak neće ni opredjeljivati na tim izborima. Međutim, Ante Gotovina je preko Ante Kotromanovića u jako dobrim odnosima s Milanovićem i ne čini se vjerojatnim ne samo da bi se kandidirao, nego i podržao ikoga protiv Milanovića”, smatra Puhovski.

Kazao je i kako vjeruje da će ili Nino Raspudić ili Marija Selak Raspudić biti kandidat Mosta, za koje kaže kako su se približili Milanoviću po nekim pitanjima.

Puhovski je spram moguće kandidature Damira Vanđelića bio ironičan. 

“Koliko shvaćam, on je kandidat za sve, od predstavnika stanara svoje zgrade do glavnog tajnika UN-a. On živi u kandidaturi, ali ne znam odakle crpi motive. Sve su te kandidature osuđene na neuspjeh jer nema dvije jasne političke ideje u glavi i nema organizaciju pa zbog svega toga ne može dobiti odgovarajuću podršku politički relevantnih osoba. U tom smislu, njegova kandidatura je vic”, kazao je.

Puhovski jedinu šansu u izbornom srazu s Milanovićem vidi u tome da se protiv njega kandidira neka profesionalno uspješna žena, ali smatra da za takvo što sada više nema vremena.

“To bi iz njega moglo izvući neke od njegovih ne baš sasvim pritajenih muškošovinističkih komponenti. No, s obzirom na realno stanje u Hrvatskoj, lako je moguće da bi mu to dodatno povećalo, a ne smanjilo popularnost. Nažalost, čak i na lijevoj strani. Kad gledate reakcije na portalima, društvenim mrežama i forumima, Milanović je okružen političkim ‘bedemom ljubavi’ u kojem su pretežito žene koje ga podržavaju”, kaže.

Za Kolindu Grabar-Kitarović ne predviđa velike šanse.

“To bi značilo da je HDZ s njom učinio sve što je mogao i da ju je iskoristio do kraja. Ne vidim što bi ona time dobila. Možda bi se pojavila kao marginalna povratnica iz inozemstva bez realnih šansi. Ni HDZ je vjerojatno ne bi podržao u punoj mjeri i sve bi to sličilo kandidaturi Dražena Budiše 2000. godine, kada ga ni njegova vlastita koalicija nije podržala pa je pobijedio Mesić”, zaključio je Puhovski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...