BHRT SE OGLASIO NAKON RAZGOVORA S TROJKOM I DIREKTOROM RTV FBiH: "Zbog Šabićevog insistiranja da sve ostane isto, sastanak je završen bez konkretnog rezultata" (FOTO)

Sastanku su, pored premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, prisustvovali državni ministri i ujedno predsjednici Naroda i pravde i Naše stranke Elmedin Konaković i Edin Forto, poslanik SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović te generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović i Džemal Šabić.

  • Vijesti

  • 12. Jan. 2024  12. Jan. 2024

  • 1

Na današnjem sastanku Trojke o daljem finansiranju Radiotelevizije BiH i RTV Federacije BiH nije postignut dogovor o načinu izlaska iz finansijske krize, saopšteno je iz BHRT-a.

Sastanku su, pored premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, prisustvovali državni ministri i ujedno predsjednici Naroda i pravde i Naše stranke Elmedin Konaković i Edin Forto, poslanik SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović te generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović i Džemal Šabić, direktor RTV FBiH.

“Na sve prijedloge kojim bi se, barem, u kraćem periodu osigurala opstojnost Radiotelevizije Bosne i Hercegovine ali i Federalne Radiotelevizije, uz pomoć sredstava prikupljenih preko računa Elektroprivrede BiH, Šabić je imao negativan stav insistirajući na tome da aneks ugovora ostane potpuno isti kao što je to bio slučaj u prethodnih šest godina.

S obzirom na to da je u tom periodu po osnovu nezakonitog zadržavanja sredstava od takse, BHRT doveden u minus od 71 milion KM, a da su RTRS i Federalna RTV ostvarili prihod od 53, odnosno 20 milion KM, zadržavanje statusa quo nije prihvatljiva opcija za javni servis na nivou države BiH.

Pored toga što smo ovakvim ponašanjem dovedeni u ogromnu finansijsku dubiozu, BHRT ne želi više legitimirati nastavak kršenja zakona i pljačku BHRT koju zajedničkim snagama provode dva entitetska javna servisa.

Generalni direktor BHRT prihvatio je prijedlog da se raspodjela pomenutih sredstava u ograničenom vremenskom period vrši na pravedniji način kako bi oba emitera mogla nastaviti s obavljanjem svoje funkcije a zbog Šabićevog insistiranja da sve ostane isto, sastanak je završen bez konkretnog rezultata.

Neprihvatanjem prijedloga Šabić će biti odgovoran za posljedice po oba emitera posebno ukoliko BHRT bude prinuđen da obustavi poslovanje radi nepostojanja finansiranja od 01. januara ove godine”, navode iz BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...