PLATE IDU BEZ POREZA: Radnicima BHRT-a doprinosi nisu uplaćeni 84 mjeseca, podnesene tužbe, Karamehmedović bi mogao završiti na sudu

Treba napomenuti da je sporazum potpisan pod istim uslovima raspodjele novca kakav je bio do kraja decembra samo što će FTV davati više novca BHRT-u ali će se povećati i obim usluga koje će im pružati. Za Karamehmedovića je raspodjela odjednom postala zakonita, a zauzvrat je tražio da se povuku krivične prijave na šta je Šabić pristao.

  • Vijesti

  • 09. Jun. 2024  09. Jun. 2024

  • 0

Krajem maja čelni ljudi BHRT i RTV FBiH Belmin Karamehmedović i Džemal Šabić potpisali su sporazum kojim se omogućava raspodjela prikupljene RTV takse koja je stajala na računu JP Elektroprivreda BiH. Time je riješena petomjesečna agonija, a najviše su ispaštali radnici BHRT-a kojima je kasnila plaća ili je nije ni bilo, piše Patrija.

Iako je Karamehmedović odbijao potpisati sporazum insistirajući na „zakonitoj raspodjeli“ odnosno da RTV FBiH dobije u konačnici manje novca, naglo je promijenio mišljenje kada je rukovodstvo FTV-a podnijelo krivične prijave zbog gašenja signala 8. maja kada su na entitetskom javnom servisu emitovane samo vijesti i dnevnici. Odlukom suda u večernjim satima BHRT-u je naređeno da pusti signal RTV FBiH.

Treba napomenuti da je sporazum potpisan pod istim uslovima raspodjele novca kakav je bio do kraja decembra samo što će FTV davati više novca BHRT-u ali će se povećati i obim usluga koje će im pružati. Za Karamehmedovića je raspodjela odjednom postala zakonita, a zauzvrat je tražio da se povuku krivične prijave na šta je Šabić pristao.

No, bez obzira na povlačenje tih prijava, Karamehmedović bi se mogao suočiti sa jednim drugim sudskim procesom. Naime, radnicima BHRT-a 84 mjeseca nisu uplaćeni doprinosi. Prije samo nekoliko dana jedna pacijentica iz bolnice morala je zvati BHRT jer joj nije mogla biti ovjerena knjižica zbog neuplaćenih doprinosa. I nije to prvi put da se radnici BHRT-a sauočavaju s takvim problemima. Isti je slučaj i sa onima koji bi trebali u penziju, a nije im uplaćen radni staž i doprinosi.

"Nastojimo izmiriti sve obaveze prema uposlenicima, tako da su uplaćene sve neto plaće, naknade za topli obrok i prijevoz, dok ostaje otvoreno pitanje doprinosa za penziono", glasio je odgovor BHRT za Patriju 16. aprila ove godine.

Prema informacijama Patrije, više puta je izvršen inspekcijski nadzor kako Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, tako i Porezne uprave FBiH. Izrečene su brojne kazne, ali se stanje nije promijenilo. Ako pogledamo period za koji nisu uplaćeni doprinosi jasno je da se to događa za vrijeme Karamehmedovićevog upravljanja BHRT-om.

U kuloarima Sivog doma može se čuti da postoji „spisak povlaštenih“ kojima su ipak uplaćeni doprinosi.

Ono što je problematično je da se radnicima uredno dostavlja potpisana platna lista sa svim obračunatim porezima.

Dio radnika tužio je BHRT zbog neuplaćenih obaveza, a na sudu bi se mogao pojaviti i Karamehmedović kao odgovorno lice BHRT-a jer neko je donio odluku da se radnicima ne uplaćuju doprinosi.

Do isteka mandata Karamehmedoviću ostala je jedna godina, a zatim će se okrenuti privatnoj firmi koju je već osnovao sa nekoliko osoba. No, Karamehmedović je javno stavio na raspolaganje svoj mandat nakon što se riješi problem sa RTV FBiH.

Dok je trajala agonija sa novcem Kolegij BHRT-a je ukinuo više od 15 emisija, neke skratio, a i nakon potpisanog sporazuma programska shema ostala je u “skraćenom režimu”.

Odlazak Belmina Karamehmedovića iz BHRT-a konačno bi trebao zatražiti i Sindikat koji je očito više blizak menadžmentu nego radnicima za čija bi se prava trebao i boriti.

Upravo bi Sindikat morao tražiti preispitivanje ugovora koje je Karamehmedović sklapao sa privatnim produkcijama, fizičkim licima, te drugim firmama o obavljanju poslova koje bi prema zakonu trebao obavljati Javni servis sa svojim kapacitetima, te javno pitati zašto Javni servis BiH nema reportažna kola već ih mora izjamljivati. Na taj način BHRT je ostao bez značajnog novca koji se slio u privatne džepove iako BHRT ima 800 uposlenika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...