KO ĆE IZ UPRAVE BHRT-a ODGOVARATI: Krivične prijave podnesene SIPA-i i Tužilaštvu BiH (VIDEO)

Obustavom emitovanja programa RTVFBiH, šteta je nastupila ne samo za RTVFBiH nego i za sva treća lica sa kojima RTVFBiH ima zaključene ugovore i prema kojima ima ugovorom definirane obaveze, proizašle iz pretpostavke da se program RTVFBiH  emituje redovno.

  • Politika

  • 10. Maj 2024  10. Maj 2024

  • 0

Radio-televizija Federacije podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i SIPA-i protiv članova Upravnog odbora BHRT-a, generalnog direktora BHRT-a, direktora BHT-a, direktora BH Radija 1 i drugih NN lica. Terete ih da su počinili krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Kaznenog zakona Federacije, prenosi Federalna televizija.

Krivičnu prijavu RTV Federacije je podnijela protiv Rajka Radovanovića, člana Upravnog odbora BHRT-a, Valentine Rupčić, članice Upravnog odbora BHRTa, Elvira Lemeša, člana Upravnog odbora BHRT-a i Slavka Roliha, člana Upravnog odbora BHRT-a. Prijava je podnesena i protiv generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, direktora BHT-a Marija Vrankića, direktora BH Radija 1 Dejana Kerleta i drugih NN lica. Prijava je podnesena zbog osnovane sumnje da su dana 08.05.2024. godine, djelujući u službenom položaju i kao odgovorna lica, članovi Upravnog odbora BHRT-a, direktor BHRT-a, direktor BH Radija1 i dr., postupili suprotno odredbama Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine na način da su samovoljno i bez ovlaštenja spriječili emitovanje programa FTV-a i Federalnog radija.

Odluku su donijeli 06.05.2024. godine i po istoj postupili, te sprječavali uposlenike FTV-a da pristupe svojim radnim mjestima i obavljaju svoje redovne zadatke.

Prekid emitovanja su okončali u 19 sati i 30 minuta 08.05.2024. godine, iako su Rješenje od Općinskog suda u Sarajevu od 08.05.2024. godine, kojim se određuje privremena mjera osiguranja i zabranjuje BHRT-u da prekine emitovanje programa RTV Federacije, zaprimili u 16 sati i 10 minuta, od kada su bili dužni po istom rješenju postupiti. 

Postupajući tako počinili su krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1. Krivičnog zakona BiH i Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Obustavom emitovanja programa RTVFBiH, šteta je nastupila ne samo za RTVFBiH nego i za sva treća lica sa kojima RTVFBiH ima zaključene ugovore i prema kojima ima ugovorom definirane obaveze, proizašle iz pretpostavke da se program RTVFBiH  emituje redovno.

Nesumnjivo je da su prijavljena lica, navedeno je u prijavi, počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prekoračivši granice svog službenog ovlaštenja, jer niko nije ovlašten da po ugledu na nedemokratske postupke uskraćuje emitovanje javnom servisu. Nije uopće sporno da niti jedan zakon na snazi u BiH ne propisuje ovlast direktora BHRT-a ili članova Upravnog odbora BHRT-a, odnosno, BHT-a ili BH Radija 1 da ukine emitovanje jednog kanala. Ova krivična djela, a posebno ovo prijavljeno, spada u kategoriju kriminaliteta koji predstavlja visok stepen opasnosti za društvo, derogiranje uloge sudova, provođenje samovlašća. Krivična prijava je podnesena Tužilaštvu BiH i Agenciji za istrage i zaštitu.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...