SADRŽAJ NAM MOŽE OTKRITI KAKO JE NASTAO ŽIVOT NA ZEMLJI: NASA konačno uspjela otvoriti kapsulu sa dalekog asteroida Bennu

Dva tvrdoglava zatvarača zarobila su neprocjenjivi sadržaj sa asteroida - ali nakon višemjesečnog procesa, konačno je izvađen, objavila je NASA u četvrtak.

  • HiTec

  • 13. Jan. 2024  

  • 0

Svemirska agencija je već prikupila oko 70 grama kamenja i prašine iz svoje misije OSIRIS-REx, koja je prešla skoro 6 milijardi kilometara kako bi prikupila uzorak bez presedana sa asteroida zvanog Bennu, piše CNN

Dva tvrdoglava zatvarača zarobila su neprocjenjivi materijal uzorkovan sa asteroida - ali nakon višemjesečnog procesa, konačno je izvađen, objavila je NASA u četvrtak. 

Jedan dio materijala je ostao izvan dosega u kapsuli skrivenoj unutar robotske ruke sa spremnikom na jednom kraju koji je prikupljao uzorak sa Bennua. Otpuštanje mehanizma nije jednostavan zadatak. Svemirska agencija mora koristiti unaprijed odobrene materijale i alate oko kapsule kako bi se smanjio rizik od oštećenja ili kontaminacije uzoraka.

SADRŽAJ KAPSULE MOŽE BACITI SVJETLO NA TO KAKO JE NASTAO ŽIVOT NA ZEMLJI

Analiza materijala sa Bennua je otkrila da su uzorci sa asteroida sadržavali obilje vode u obliku hidratiziranih minerala gline kao i ugljika. Naučnici vjeruju da znaci vode na asteroidima podupiru trenutnu teoriju o tome kako je stigla na Zemlju prije milijardi godina. "Razlog što je Zemlja nastanjiv svijet, što imamo okeane i jezera, rijeke i kišu, je taj što su ovi minerali gline sletjeli na Zemlju prije 4 milijarde godina do prije 4 i po milijarde godina, čineći naš svijet nastanjivim",

OSIRIS- Glavni istražitelj REx-a Dante Lauretta rekao je u oktobru. "Dakle, vidimo način na koji se voda ugradila u čvrsti materijal." Lauretta je redovni profesor planetarne nauke i kosmohemije na Univerzitetu Arizona. Neki od uzoraka Bennua koji su prethodno sakupljeni hermetički su zatvoreni u kontejnerima za skladištenje za buduće studije tokom decenija, navodi se u NASA-inom saopštenju za javnost od četvrtka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...