NASA GA ANALIZIRA: Objekt "iz svemira" pao na kuću na Floridi, probio krov i umalo ozlijedio...

Prema izvješataju portala Ars Technica, baterije jesu bile u vlasništvu NASA-e, ali su se nalazile u spremniku koji je lansirala japanska svemirska agencija – što potencijalno komplicira preuzimanje odgovornosti za nastalu štetu na kući.

  • HiTec

  • 04. Apr. 2024  

  • 0

NASA je u utorak saopćila da analizira objekt koji je nedavno pao s "neba" na kuću na Floridi. Vjerovatno se radi o krhotini odbačenog dijela s Međunarodne svemirske stanice (ISS). Alejandro Otero iz Naplesa objavio je na X-u da je neidentificiran predmet 8. marta probio krov i prošao kroz 2 kata kuće, pri čemu je zamalo ozlijedio njegovog sina.

Otero smatra da je njegovu kuću pogodio dio teretnog spremnika u kojem su se nalazile stare baterije koji je NASA izbacila s ISS-a 2021. godine. Spremnik je, kako je predviđala agencija, trebao 8. marta bezopasno izgorjeti iznad Zemljine atmosfere. 

NASA: Analiziramo objekt

Otero je također objavio snimku sa svoje nadzorne kamere na kojoj se čuje kako neki predmet probija krov u 14:34 po lokalnom vremenu. "Dakle, to je 19:34 UTC, što je u skladu s procjenom Svemirskih snaga o ulasku u atmosferu iznad Zaljeva – 19:29 UTC. Mislim da ste možda u pravu i da se radi o spremniku baterije EP-9", komentirao je na njegovoj objavi astrofizičar Jonathan McDowell. 

Ubrzo se javila i NASA. "U dogovoru s vlasnikom kuće smo prikupili spomenuti objekt. Analizirat ćemo ga u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi što je prije moguće kako bi se utvrdilo njegovo podrijetlo. Dodatne informacije će biti dostupne nakon analize", kazala je NASA u utorak za AFP. 

Ko će preuzeti odgovornost za štetu?

Prema izvješataju portala Ars Technica, baterije jesu bile u vlasništvu NASA-e, ali su se nalazile u spremniku koji je lansirala japanska svemirska agencija – što potencijalno komplicira preuzimanje odgovornosti za nastalu štetu na kući.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...