MILORAD POPOVIĆ O ČETNIČKOJ IKONOGRAFIJI U PLJEVLJIMA: "Crna Gora se bez otpora potčinjava velikosrpskom nacionalizmu"

"Najviše se divim onima koji se čude ovakvim događajima i koji su iznenađeni..."

  • Regija

  • 15. Jan. 2024  15. Jan. 2024

  • 1

Ništa se u Pljevljima nije desilo što se nije dešavalo od početka litija krajem 2019. godine. Mnogo me više iznenađuje i mnogo sam ozlojeđeniji što se tzv. građanska, antifašistička i suverenistička Crna Gora tako blijedo i kukavički ponaša u odnosu na potiranje svih demokratskih, nacionalnih i proevropskih temelja na kojima je stvorena Crna Gora 2006. godine – kazao je za Pobjedu publicista Milorad Popović, reagujući na skandalozno dešavanje na pljevaljskom trgu između 13. i 14. januara, kada je predsjednik opštine Dario Vraneš slavio sa istomišljenicima Pravoslavnu novu godinu uz četničku ikonografiju.

Slavlje uz četničke pjesme, trobojke, ode u slavu „Đenerala“, kralja Petra i srpskih bajoneta, i to u multinacionalnim Pljevljima, nisu zasmetale nikome iz vlasti, pa niko od crnogorskih zvaničnika nije komentarisao događaj. Bili su bezuspješni i pokušaji Pobjede da dobije reakciju iz najjače opozicione partije.

Vraneš je, prikladno događaju, čestitao „dragoj braći i sestrama i omladini srpskoj - srpsku novu godinu“.

"Draga braćo i sestre, omladino srpska, pomaže Bog, Hristos se rodi. U ime Opštine Pljevlja i svoje lično ime, čestitam vam Novu srpsku 2024. godinu. Da Bog podari prvo mnogo zdravlja vama i vašim porodicama, sreće, svakog uspjeha i blagostanja. Da živimo svi u bratskoj slozi i ljubavi kako mi međusobno, tako sa svom našom braćom svih drugih vjera i nacija. Živjeli, na mnogaja ljeta", poručio je Vraneš.

Milorad Popović kazao je da ga ne iznenađuju ovakva „proslava“ i četnička ikonografija, niti muk onih koji vladaju Crnom Gorom, jer to je njihova ideologija.

"Najviše se divim onima koji se čude ovakvim događajima i koji su iznenađeni, jer je u pitanju kontinuitet koji traje najmanje četri godine - od tzv. moleban revolucije i litija pa do danas. I to je konsekventna politika u svim domenima - verbalnim, ideološkim, bezbjednosnim, obrazovnim i kulturnim. Ništa se nije desilo što se u manjem ili većem intenzitetu nije dešavalo od početka litija krajem 2019. godine. Mnogo me više iznenađuje i mnogo sam ozlojeđeniji na činjenicu da se tzv. građanska, antifašistička i suverenistička Crna Gora tako blijedo i kukavički ponaša u odnosu na potiranje svih demokratskih, nacionalnih, političkih i proevropskih temelja na kojima je stvorena Crna Gora 2006. godine. Izuzev nekih pojedinačnih izjava, impresionističkih tekstova ili saopštenja nekih partija nemate nikakvu organizovanu akciju koja će se suprotstaviti ovoj pošasti", kazao je Popović.

Istakao je da se čak i u crngorskoj antičetničkoj javnosti stvari ne imenuju pravim imenima.

"Daju se izjave u oblandama ili se pojedanično reaguje na ovakve nazovi incidente. I zato se van Crne Gore ni ne zna da ova putinovsko-šešeljevska politika na vlasti u Crnoj Gori u svim domenima ubrzano mijenja njen nacionalno-politički karakter. Neki naši javni poslenici su ogorčeni na zapadne partnere, ali ću vas podsjetiti da u istoriji ne postoji primjer da će se Zapad uključiti ako ne postoji unutrašnji otpor. Niko umjesto nas neće sačuvati Crnu Goru, jer mi nemamo ni zlata ni nafte da bi Zapad tu našao neki strateški interes", poručuje Popović.

Na pitanje kako poslije ovih slika iz Pljevalja komentariše medijske spinove da srpskog nacionalizma nema i da ga podmeću Lazovići, Popović kaže da je to sve dio specijalnog rata i da ti koji to tvrde još ne priznaju da su ideolozi i sponzori tog velikosrpskog nacionalizma i šovinizma.

"Cijelo crnogorsko rukovodstvo je kadrirano i selektovano iz tog miljea koji širi te medijske spinove. Kad se sretnu sa Evropljanima, puna su im usta demokratije i Zapada, jer je Crna Gora ekonomski propala i trebaju im pare, ali unutar države do posljednjeg detalja sprovode velikosrpsku i rusku politiku", upozorava Popović.

Šef Kluba poslanika Bošnjačke stranke Amer Smailović okarakterisao je događaj u Pljevljima kao ponovni pokušaj slabljenja multietničkog sklada u ovom gradu, koji se vjekovima dičio dobrim komšijskim i međuetničkih odnosima.

"Smatramo da ovakvi i slični postupci ugrožavaju dobrosusjedske odnose. Pozivamo građane Pljevalja da se snažno odupru svim vidovima provociranja multietničkog i multivjerskog sklada, kao i dobrosusjedskih odnosa", kazao je Smailović.

On je pozvao i konstituente vlasti u Pljevljima da se jasno odrede prema ovom događaju i da svojim primjerom dodatno pomognu očuvanju multietičnosti, kao najveće vrijednosti našeg društva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...