MIRO LAZOVIĆ ZA "SB" ODGOVORIO SABINI SILAJDŽIĆ: "Zbog njenog teksta mediji u RS-u stvaraju sliku da se 9. januar polako prihvata i u Sarajevu i FBiH"

Kontaktirali smo Miru Lazovića, predsjednika Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i članom ratnog Predsjedništva koji je odnedavno prešao u Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića, koji je na društvenim mrežama i odgovorio Sabini Silajdžić pojašnjavajući joj razliku između ova dva datuma.

  • Vijesti

  • 16. Jan. 2024  16. Jan. 2024

  • 10

Sabina Silajdžić, doktorica ekonomskih nauka, vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, objavila je na društvenim mrežama tekst pod nazivom “Obraćanje ‘pro-bosanskim snagama’ – propitivanje i svjedočenje istini” izjednačavajući u njemu 1. mart kada se slavi Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 9. januar - neustavni datum za obilježavanje "dana RS-a".

Njen tekst mediji u manjem bh. entitetu dočekali su sa oduševljenjem, dok su joj bh. državnici dali do znanja da griješi. Nižu se reakcije Milana Dunovića, Kasima Trnke...

Kontaktirali smo Miru Lazovića, ratnog predsjednika Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, koji je odnedavno prešao u Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića, koji je na društvenim mrežama i odgovorio Sabini Silajdžić pojašnjavajući joj razliku između ova dva datuma.

alt

"Već dugo je na sceni pokušaj revizije događaja i odgovornosti za agresiju na BiH od Miloševićevog režima. I ti revizionistički pokušaji traju u kontinuitetu od srbijanske vlasti, kao i predstavnika RS-a. Cilj je izjednačiti žrtvu i zločinca i stvoriti sliku da su svi podjednako odgovorni za rat u BiH i u tom kontekstu, tom sadržaju kojeg je uvažena Sabina napisala mogu se radovati samo protivnici BiH", prokomentirao je Lazović za "SB".

"9. januar je datum koji je ozvaničio stvaranje projekta u kojem su stradali Bošnjaci i Hrvati. Na kraju je taj projekat doveo do genocida, a 1. mart je datum kada su građani BiH se na referendumu opredijelili da prave državu punih ljudskih prava i sloboda na ovom prostoru. Dakle, ravnopravnost i građana i naroda. I u tome je ogromna razlika između 9. januara i 1. marta, i zbog toga gospođa Sabina griješi kada pokušava izjednačiti ta dva datuma. Zbog toga bi zaista trebale uslijediit malo žešće reakcije aktuelne vlasti, jer sa tim njenim sadržajem portali u RS-u, čak i neki televizijski kanali, javno stvaraju sliku da se 9. januar polako počinje prihvatati i u Sarajevu i na prostoru FBiH", smatra Lazović te dodaje kako zabrinjava i da jedna univerzitetska profesorica koja ima kontakte sa mladim studentima ima te stavove.

"Postavlja se pitanje kako i na koji način ona educira studente kada govori o događajima iz naše nedavne prošlosti", prokomentirao je Lazović.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...