MEDIJI U RS-u ODUŠEVLJENI: Sarajevska profesorica ustrajna - "Meni su i 1. mart i 9. januar Dani žalosti"

U tekstu je navela da je obilježavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine trn u oku jednom narodu u BiH, kao što je, kako kaže, "obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske žig na ranu nekim narodima u BiH".

  • Vijesti

  • 16. Jan. 2024  16. Jan. 2024

  • 10

Sabina Silajdžić, doktorica ekonomskih nauka, vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, objavila je na društvenim mrežama tekst pod nazivom “Obraćanje ‘pro-bosanskim snagama’ – propitivanje i svjedočenje istini” izjednačavajući u njemu 1. mart kada se slavi Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 9. januar - neustavni datum za obilježavanje "dana RS-a".

U tekstu je navela da je obilježavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine trn u oku jednom narodu u BiH, kao što je, kako kaže, "obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske žig na ranu nekim narodima u BiH".

Očekivano, mediji u Republici Srpskoj dočekali su sa oduševljenjem ovu usporedbu Silajdžićeve, dok su iz FBiH pristigle reakcije onih koji su šokirani izjednačavanjem ova dva datuma.

Među prvima joj je odgovorio zastupnik DF-a u državnom parlamentu Milan Dunović.

"Sabina Silajdžić bi trebala znati da ima nas (Srba) kojima slavljenje 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, nije trn u oku. Ako njoj jeste, meni je žao što odustaje od države za koju su ljudi dali żivote. Ja neću odustati!", poručio je Dunović na svom X (bivši Twitter, op. a) profilu.

Odgovorio joj je i bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine u periodu agresije na našu zemlju Miro Lazović navodeći da u situaciji kada je prijetio nestanak naše države jedino ispravno je bilo da upitamo građane kavu državu žele.

"I tada, kao i danas, mislim da je to bila ispravna odluka. A 9. januar '92, dan RS-a, ni u kom smislu se ne može stavljati u istu ravan sa 1. martom, Danom nezavisnosti BiH". poručio je Lazović.

alt

Uprkos brojnim reakcijama onih koji su joj sugerirali da je pogrešno stavljati u istu ravan ta dva datuma, Silajdžićeva je ostala istrajna:

"Uzgred budi rečeno, oko iznesenih činjenica u pomenutom tekstu ne možemo raspravljati. Možemo samo željeti, ili ne željeti se sa istim suočiti. Oko čega se možemo ne slagati, i držati drugačija mišljenja i viđenja vezuje se za prosudbu o tomu ko je 'svetac' na ovim prostorima, i čija politika je bila 'sveta'. Moje stajalište je jasno s tim u vezi. I jedni i drugi su izabrali rat do istrebljenja. Čineći tako, svi su se 'oni' onomad od riječi Božije otuđili, i istu pod noge bacili!
U mom srcu su stoga i 1. mart i 9. januar Dani žalosti, a svaki čovjek ove zemlje je moj 'bližnji'."

  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...