SLUČAJ ZLOSTAVLJANJA U SARAJEVSKOM VRTIĆU: Inspekcija nije ni zaprimila prijavu, o slučaju saznali iz medija

Nakon što je uočila modrice kod djeteta, majka je slučaj prijavila Ministarstvu unutrašnjih poslova  Kantona Sarajevo, a povrede od ujeda i udaraca, kako je navela, potvrdili su i nadležni ljekari. 

  • Vijesti

  • 17. Jan. 2024  17. Jan. 2024

  • 0

Protekle sedmice bosanskohercegovačku javnost uznemirio je novi slučaj nasilja nad djetetom u jednom od sarajevskih vrtića.

Nakon što je uočila modrice kod djeteta, majka je slučaj prijavila Ministarstvu unutrašnjih poslova  Kantona Sarajevo, a povrede od ujeda i udaraca, kako je navela, potvrdili su i nadležni ljekari. 

Majka je navela i kako postoji videosnimak incidenta koji je, prema njenim riječima, u posjedu vrtića. Nakon što su informacije o novom slučaju nasilja objavljene u javnosti, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo najavljen je hitan inspekcijski nadzor ove predškolske ustanove, do kojeg prema saznanjima "Slobodne Bosne" nije došlo.

"Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS do sada nije dobio prijavu koja se odnosi na slučaj zlostavljanja u 'jednom od sarajevskih vrtića', izuzev da smo kroz pisanje portala upoznati da, u vezi sa navedenim slučajem, istražne radnje iz njihove nadležnosti provode policijski službenici PU Novo Sarajevo", navela je glasnogovornica KUIP KS Vildana Brdarić za "SB".

Iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS potvrdili su za "SB" kako su policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije PU Novo Sarajevo 5. januara 2023. godine zaprimili prijavu roditelja djeteta koje pohađa jednu predškolsku ustanovu na području općine Novo Sarajevo, a koja se odnosi na to da je dijete zadobilo određene povrede tokom boravka u vrtiću, od druge djece.

"Detaljnije informacije, s obzirom na činjenicu da je riječ o djetetu, ne možemo saopćiti", naveli su iz MUP-a KS za "SB".

"Policijski službenici su, uz saglasnost tužioca KTKS, poduzeli niz radnji u cilju dokumentovanja izvršenja krivičnog djela 'Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika' iz člana 219. stav 1. KZ FBiH. Dana 16.01.2023. godine, policijski službenici PU Novo Sarajevo podnijeli su Službeni izvještaj nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog počinjenog krivičnog djela 'Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika'", naveli su iz MUP-a KS.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo u ovoj fazi postupka nisu mogli davati više informacija.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...