RAMIZ SALKIĆ JE OVO MORAO REĆI: "Vratili smo se u RS nakon progona i genocida nad našim narodom da živimo u miru, ali ne pognute glave i zato..."

Salkić je najavio podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika i saradnika Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog organizacije obilježavanja neustavnog "dana RS-a" 9. januara.

  • Politika

  • 17. Jan. 2024  17. Jan. 2024

  • 6

Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, reagirajući na upućene prijetnje predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića, poručuje da se ne plaši bilo kakvih prijetnji i ucjena dodavši kako je odlučio da svoje političko djelovanje posveti širenju istine i traženju pravde za sve one koji nisu u prilici to danas raditi, jer su protjerani i raseljeni širom svijeta.

Salkić je najavio podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika i saradnika Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog organizacije obilježavanja neustavnog "dana RS-a" 9. januara.

Na to je reagirao Stevandić kazavši da se "Salkićev potez može svrstati pod ratnohučkačku politiku te da je on bliži pritvoru nego bilo ko drugi".

- Kao izabrani narodni zastupnik u NSRS-a na Općim izborima održanim u Bosni i Hercegovini 2022. godine položio sam svečanu zakletvu kojom sam se obavezao da ću poštivati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine i entiteta RS.

Na osnovu ove zakletve i višegodišnjeg zanemarivanja od Tužilaštva Bosne i Hercegovine, činjenice da neki ljudi u entitetskim organima krše Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav entiteta, odlučio sam se da u ime organa SDA podnesem krivičnu prijavu protiv ovih osoba Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Neki od potencijalno osumnjičenih u ovom slučaju odlučili su se ovaj moj postupak označiti kao ratnohuškaški izričući, prema mom subjektivnom shvatanju, direktnu prijetnju upućenu prema meni kao podnosiocu ove prijave – rekao je Salkić.

Prijetnja sigurnosti i porodici

Naglašava da se ne plaši bilo kakvih prijetnji i ucjena, te da ovu prijetnju razumije kao iskazanu namjeru da se prema njemu djeluje sa montiranim istragama i eventualnim sudskim procesima radi njegovog discipliniranja.

- Ali razumijem i kao prijetnju mojoj sigurnosti i sigurnosti moje porodice. Sve navedene radnje koje bi u budućnosti bile usmjerene prema meni ili mojoj porodici smatrat ću produktom izrečene prijetnje, a navedenu osobu odgovornom za navedene radnje i postupke usmjerene prema meni i mojoj porodici.

Ja sam se odlučio da svoje političko djelovanje posvetim širenju istine i traženju pravde za sve one koji nisu u prilici to danas raditi, jer su protjerani i raseljeni širom svijeta, za one koji su ubijeni u logorima, u svojim kućama i u genocidu nad Bošnjacima, potpuno svjestan da ću na tom putu steći puno neprijatelja, ali potpuno svjestan da taj put nema alternativu – navodi Salkić.

Dodaje kako godinama ukazuje na "sistemsku diskriminaciju Bošnjaka u ovom entitetu i uzurpaciju statusnih prava koje vlasti ovog entiteta koriste kao mirnodopsko sredstvo da otežaju život i opstanak Bošnjacima i da ih podstaknu da u miru napuste svoja ognjišta kako bi ostvarili neostvareni ratni cilj o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru“.

- Smatram da je krajnje vrijeme da Bošnjaci svi odreda podignu glavu u ovom entitetu i progovore o nepravdi koja im se čini svaki dan. Nije dovoljno, a i preopasno je, misliti i reći "dobro je, neka nas ne diraju".

Bošnjaci su po Ustavu ovog entiteta potpuno ravnopravni sa Srbima, Hrvatima i ostalim građanima, to nam nije niko poklonio, za to se neko izborio. Mi trebamo i moramo nastaviti našu borbu da ta ravnopravnost zaživi u praksi ako želimo dobro našem narodu i našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Mi smo se vratili nakon progona i genocida nad našim narodom da živimo u miru, ali ne da živimo pognute glave, potlačeni bez prava kao narod drugog reda, diskriminirani od onih koji veličaju presuđene ratne zločince za zločine počinjene nad našim narodom – poručio je Salkić.

Borba za istinu i pravdu

Potom je dodao:

- Naša ustrajnost i borba za vraćanje nasilno oduzetih nam statusnih prava, borba za istinu i pravdu je naša historijska misija i obaveza koju niko nema pravo zanemarivati zarad svog ličnog komfora i privilegija koje imaju zarad šutnje o problemima onih koji su ih birali da ih predstavljaju i za njihova prava se bore.

Uvjeren sam da će istina i pravda pobijediti prije ili kasnije, da će historija zbilježiti one koji su bili na pravoj strani borbe za naša prava i one koji su bili podanici i poslušnici onima koji su uzurpirali naša prava zarad položaja i privilegija – rekao je Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...