HAOS NA OKRUŽNOM SUDU U BIJELJINI: Ministarstvo iz RS najavilo žalbu, protive se bosanskom jeziku

Ministar prosvjete i kulture RS Željka Stojičić rekla je Srni da će Ministarstvo, posredstvom Pravobranilaštva RS, uložiti žalbu na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Bijeljini od 12. januara.

  • Društvo

  • 17. Jan. 2024  

  • 0

Ministarstvo prosvjete i kulture RS uložiće žalbu Okružnom sudu u Bijeljini na prvostepenu presudu bijeljinskog Osnovnog suda kojom je naziv maternjeg jezika koji djeca izučavaju u Osnovnoj školi "Meša Selimović" u naselju Janja promijenjen u bosanski, umjesto "jezik bošnjačkog naroda".

Ministar prosvjete i kulture RS Željka Stojičić rekla je Srni da će Ministarstvo, posredstvom Pravobranilaštva RS, uložiti žalbu na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Bijeljini od 12. januara.

Iz Ministarstva je saopćeno da, kada je u pitanju upotreba jezika i pisma u osnovnim školama u RS, Ministarstvo postupa u skladu sa Ustavom RS i zakonima kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje nijednom narodu pravo na upotrebu jezika i pisma.

"Ustavom RS propisano je da su službeni jezici RS jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, te da su službena pisma ćirilica i latinica", navodi se u saopćenju.

Osnovni sud u Bijeljini donio je prošle sedmice presudu u korist bosanskog jezika po tužbi koju je podnijela grupa roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Janje, potvrdio je advokat Haris Kaniža koji je zastupao podnosioce tužbe.

Kaniža je na društvenoj mreži Facebook objavio da je Osnovni sud u Bijeljini 12. januara donio presudu da se u svim dokumentima učenicima škole u Janji mora upisivati bosanski jezik kao maternji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...