SDA SE OGLASILA NAKON PRODUŽENJA PRITVORA DEBEVCU I MEHMEDAGIĆU: "Pravosuđe se iživljava nad patriotama"

Kao dokaz za navedeno ističu i ‘prijetnju predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića da će Ramiz Salkić završiti kao Mehmedagić i Debevec.’

  • Vijesti

  • 17. Jan. 2024  

  • 1

"Odluka Suda Bosne i Hercegovine da produži mjere pritvora bivšem direktoru OSA-e BiH Osmanu Mehmedagiću potvrđuje da bosanskohercegovačko pravosuđe radi po nalozima politike, a ne na osnovu zakona i dokaza", saopštili su iz Stranke demokratske akcije (SDA) nakon što je danas Mehmedagiću, ali i suspendovanom predsjedniku Suda BiH, Ranku Debevcu, produžen pritvor za još trideset dana.

“Pravosuđe koje kontinuirano zatvara oči na rušenje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine i kukavički se povlači pred negatorima genocida i kršiteljima zakona, iživljava se nad patriotama koji su branili državu Bosnu i Hercegovinu od agresije, gradili njene institucije i štitili ih u postratnom periodu. Dok se po drugi put određuje pritvor Mehmedagiću kako bi se opravdalo hapšenje izvršeno bez valjanih dokaza, isto to pravosuđe omogućava bijeg optuženim i osuđenim ratnim zločincima, odbija procesuirati funkcionere koji ruše Ustav, ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, krše zakone i pri tome prijete onima koji brane državu politički montiranim procesima”, naveli su iz SDA u saopštenju.

Kao dokaz za navedeno ističu i ‘prijetnju predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića da će Ramiz Salkić završiti kao Mehmedagić i Debevec.’

“Potpuno je jasno da je Mehmedagić kao direktor OSA-e godinama bio trn u oku sljedbenika politike UZP-a, što i sami potvrđuju svojim izjavama, te da je novi proces koji je pokrenut protiv njega samo nastavak obračuna sa bosanskohercegovačkim patriotama koji su dokazali sposobnost i spremnost da brane Bosnu i Hercegovinu. Bh. pravosuđe mora biti reformisano i ne smije biti u službi bilo kojih politika ili pojedinaca, što je danas očigledno slučaj”, stoji u zaključku saopštenja.

Podsjećamo, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić su uhapšeni u ponedjeljak, 18. decembra prošle godine, po nalogu Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo im na teret stavlja zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službenih isprava. Konkretno, sumnjiče ih da su, navodno, na osnovu lažiranih izvještaja OSA-e BiH od Suda BiH tražili naloge za prisluškivanje, koje je onda Debevec odobravao, a sve navodno u dogovoru sa Mehmedagićem.

Tvrde da je dokumentacija koja se odnosi na te radnje uništavana, tačnije, kako je rekla tužiteljica, uništeno je oko 60 naloga za prisluškivanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...