SCHMIDT U LONDONU UOČI "DANA D": U BiH se mora uspostaviti izborni okvir u kojem se svaki glas poštuje

Christian Schmidt je informirao članove Komiteta za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova Parlamenta Velike Britanije o situaciji u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 18. Jan. 2024  18. Jan. 2024

  • 0

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt boravio je u Londonu gdje se sastao sa nizom zvaničnika sa kojima je razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Christian Schmidt je informirao članove Komiteta za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova Parlamenta Velike Britanije o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik je kao prioritet naglasio potrebu da lideri u Bosni i Hercegovini na prvo mjesto stave reforme i napredak na putu evroatlantskih integracija.

Također je istaknuo da se mora uspostaviti izborni okvir u kojem se svaki glas broji i poštuje. Visoki predstavnik Schmidt je rekao da je od najvećeg značaja ojačati vladavinu prava i osnažiti državne institucije.

Visoki predstavnik se u Londonu sastao sa Leom Dochertyjem, članom parlamenta i ministrom za Evropu pri Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO); Jamesom Heappeyjem, članom parlamenta i ministrom za oružane snage; Victorijom Billing, direktoricom za Evropu pri FCDO; te Osmanom Topčagićem, ambasadorom Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tokom ovih razgovora, visoki predstavnik je istaknuo potrebu za punom implementacijom Daytonskog mirovnog sporazuma i poticanjem zajedničkih napora u borbi protiv kriminala i korupcije.

"U najboljem je interesu svih u BiH da pokrenu zemlju naprijed i jačaju njen put euroatlantskih integracija. Jačanje vladavine prava, posebno kroz nadogradnju institucionalnih kapaciteta, ključno je za dugoročnu stabilnost i sigurnost BiH i šire regije", rekao je visoki predstavnik.

Također, Schmidt je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj i iznimnoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kao i Uredu visokog predstavnika i mandatu visokog predstavnika u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...