ŽESTOK OKRŠAJ U STUDIJU; SILAJDŽIĆ I DUNOVIĆ – OČI U OČI: „U srcu mom su i 9. januar i 1. mart u istoj ravni“; „Vičete na mene. Ja nisam vaš student…“

Podsjetio je kako je i ranije u javnom prostoru relativizirala 1. mart.

  • Mini market

  • 20. Jan. 2024  

  • 17

Sabina Silajdžić, doktorica ekonomskih nauka, vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu izazvala je burne reakcije u javnosti objavivši na društevnim mrežama tekst pod nazivom “Obraćanje probosanskim snagama – propitivanje i svjedočenje istini” izjednačavajući u njemu 1. mart kada se slavi Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 9. januar – neustavni datum za obilježavanje “dana RS-a”.

Gostujući na Face TV-u u duelu sa državnim zastupnikom Milanom Dunovićem to je ponovila tražeći da se utvrdi jedna istina o uzrocima koji su doveli do rata u Bosni i Hercegovini.

Izjavila je kako je Amerika za nju zlotvor a osvrnuvši se na 9. januar i 1.mart u više navrata je govorila da raspolaže činjenicama, istinom.

-Imate pravo na stav, ali on nije utemeljen na historijskim činjenicama i ne možete nešto iznijeti u javnosti i reći “to su činjenice zato što ja to tako kažem”. Postoje činjenice od međunarodnih presuda. Ja svoj stav temeljim na historijskim činjenicama koje su rezultat presuda. Neću govoriti ko je dušmanin, prijatelj, kazao je Dunović.

Podsjetio je kako je i ranije u javnom prostoru relativizirala 1. mart.

- Na ranije novinarsko pitanje da li ste svjesni da je 9. januar neustavan, vi ste i to pokušali relativizirati pa ste rekli da je 9. januar neustavan samo u onom aspektu jer je bio proglašen kao vjerski praznik. Novinarka vas je u čudu pitala je li to znači da ne poštujete presudu Ustavnog suda BiH, vi ste rekli otprilike “ako ćemo tako stvari postaviti, onda ta presuda nije važna”.

To su krupne kvalifikacije, nepoštovanje i neprovođenje presuda Ustavnog suda BiH su krivično djelo. Vi to govorite već desetak dana, obraćate se građanima BiH i pokušavate reći da su 1. mart i 9. januar potpuno isti, a činjenica historijska je da je 1. mart, odnosno 29. februar, dani kada je održan referendum kojeg je raspisala legalna vlast Republike BiH, rekao je Dunović.

Na to se Silajdžić nasmijala.

-Možete se vi smijati, ali to su činjenice. Naime, 9. januar nisu legalne odluke organa BiH već jedne pobunjeničke grupe koja je na Palama bila predvođena Radovanom Karadžićem. E to su te dvije zamjene teza, rekao je Dunović a na što se nije složila Silajdžić.

Ona je kazala kako se njen osvrt na ta dva datuma ne bavi karakterom rata i počela vikati u studiju.

-Morate znati s kim razgovarate. Ja sam naučnik i on ne pravi kompromis sa istinom. Nemojte biti maliciozni i zluradi. Ja se ne bavim karakterom rata niti imam potrebu. Ja se bavim istinama. Ono što sam iznijela su historijske činjenice. Tri istine o ratu su izvor vrtloga i zla koje slušaju naša djeca, istinu treba prepustiti naučnicima. Ja nisam političar niti to kanim biti. Sa 14 godina sam se otrgla iz ralja Bijelih orlova. Strah koji sam tad preživjela ostaje nezapamćen. Sa 15 sam bila ranjena u opkoljenom Sarajevu i žrtva sam tog nesretnog rata, govorila je povišenim tonom Silajdžić.

Dunović je rekao kako neće tolerirati vikanje i ako kani nastaviti sa monologom da će napustiti studio.

-Vičete na mene. Ja nisam vaš student. Vi ste profesorica ekonomskih nauka, a ne historije. Govorite da niste političar, a bili ste član NiP-a. Interesantno je da je vaš bivši predsjednik Elmedin Konaković prije godinu imao slične stavove. Vi, htjeli ili ne, ušli ste u političku arenu. Doveli ste 9. januar, neustavni dan RS-a u korelaciju sa 1. martom, rekao je Dunović.

Silajdžić je kroz gestikulaciju i povišen ton ponavljala kako u BiH treba jedna istina, deklaracija o ratu koja će se usvojiti u Parlamentu BiH kao i utvrđivanje uzroka rata.

-Politike SNSD-a će se složiti s vama. Negirate i presude evropskih sudova za ljudska prava. Za kraj, da li su 1. mart i 9. januar u istoj ravni, upitao je Dunović.

-E ovako, u srcu su mom ista ravan – rekla je dodavši da je i kod jednog i kod drugog datuma donesena jednostrana odluka.

-Ja to neću ni slušati. Ne dozvoljavam da se u mom prisustvu to govori, rekao je Dunović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...