OGLASIO SE KABINET DENISA BEĆIROVIĆA: Sudija Vehabović je u tehničkom mandatu, tražimo da se okonča normirana procedura i izabere sudija

"Dakle, Denis Bećirović, kao član Predsjedništva BiH, ne želi "ukloniti sudiju" kojem je već odavno istekao mandat, niti bira novog sudiju u Evropski sud za ljudska prava", navodi se u reakciji iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

  • Vijesti

  • 21. Jan. 2024  21. Jan. 2024

  • 8

Povodom plasiranja nepotpunih informacija o tome da član Predsjedništva BiH Denis Bećirović želi "ukloniti bh. sudiju" u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, dužni smo javnosti Bosne i Hercegovine predočiti cjelovite činjenice, saopćeno je iz kabineta Denisa Bećirovića.

"Postupanje u skladu sa važećim međunarodnim ugovorima, jednako kao i dosljedno poštivanje principa zakonitosti, nezavisnosti, stručnosti i transparentnosti prilikom izbora sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu predstavlja obavezu proizašlu iz važećih odredaba nacionalnog i međunarodnog prava.

Dakle, Denis Bećirović, kao član Predsjedništva BiH, ne želi "ukloniti sudiju" kojem je već odavno istekao mandat, niti bira novog sudiju u Evropski sud za ljudska prava. Bećirović insistira da se, u skladu sa odredbama nacionalnog i međunarodnog prava, okonča normirana procedura kako bi Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, sa dostavljene liste kandidata, izabrala novog sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava, na isti način na koji bira sudije iz svake od ostalih 45 članica Vijeća Evrope.

Mandat sadašnjeg sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu istekao je 21.12.2021, devet godina nakon što je izabran, o čemu je i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u skladu sa propisanom procedurom, obavijestilo Predsjedništvo BiH. Komisija za provođenje postupka za izbor kandidata za poziciju sudije u ime Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava, formirana na sjednici Predsjedništva BiH Odlukom o imenovanju Komisije broj: 01-50-1-1775/21 od 27. maja 2021. godine, bila je zadužena da provede konkursnu proceduru i utvrdi listu kandidata za uži izbor za poziciju sudije u ime Bosne i Hercegovine. Ovo je zaključak bivšeg saziva Predsjedništva BiH i ono je bilo dužno shodno sopstvenim zaključcima da završi svoj dio posla. Nažalost, to nije učinjeno i do danas nije okončana predviđena procedura. Zbog toga, Bosna i Hercegovina u Evropskom sudu za ljudska prava već duže od dvije godine nema sudiju u skladu s propisima Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina mora težiti da de iure i de facto bude pravna i demokratska država u kojoj će se svi nosioci funkcija u ime i ispred naše države birati u skladu s zakonskim procedurama, kao što je to slučaj u svim drugim demokratski uređenim državama.

Insistiranje na tehničkim mandatima nakon isteka propisanih mandata nije bila i nikada neće biti politika Denisa Bećirovića. Aktom broj: 07/2-23-05-4-39255-2/23, od 05.12.2023. godine, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je informiralo Predsjedništvo BiH o pitanjima izbora sudija u Evropskom sudu za ljudska prava – Izvještaju sa 99. sastanka Upravnog odbora za ljudska prava (CDDH) Vijeća Evrope, od 28.11. do 1.12.2023. godine. Prema tom aktu, CDDH je raspravljao i o Nacrtu Izvještaja o pitanjima koja se odnose na Evropski sud za ljudska prava (ECHR). U Izvještaju se napominje važnost odabira samo onih kandidata koji u potpunosti ispunjavaju kriterije člana 21. stav 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kako bi se osigurala pravičnost i transparentnost postupka. CDDH ponavlja važnost pune implementacije Smjernica o izboru kandidata za mjesto sudije Evropskog suda za ljudska prava, usvojene od strane Komiteta ministara Vijeća Evrope.

Zbog ovih, kao i niza drugih razloga, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je zatražio da se Predsjedništvu BiH dostavi cjelovita informaciju o radu Komisije za provođenje postupka za izbor za poziciju sudije u ime države Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu (ECHR) s prijedlogom zaključka o pokretanju procesa njegovog izbora.

Temeljna odrednica djelovanja Denisa Bećirovića je zalaganje za dosljedno poštivanje principa ustavnosti i zakonitosti, propisanih kriterija, te kriterija pravničke struke i nauke, koji kao takvi trebaju biti glavna vodilja u radu svih organa vlasti u Bosni i Hercegovini", navodi se u reakciji Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...