DEMONSTRACIJA VOJNE MOĆI: NATO će ove godine održati najveću vježbu nakon Hladnog rata

Oko 90.000 vojnika trebalo bi da se pridruži vježbama „Steadfast Defender 2024“, koje će trajati do maja, rekao je glavni komandant alijanse Chris Cavoli.

  • Evropa

  • 21. Jan. 2024  

  • 0

NATO pokreće svoju najveću vježbu od završetka Hladnog rata, uvježbavajući kako bi američke trupe mogle ojačati evropske saveznike u zemljama koje se graniče s Rusijom i nalaze se na istočnom krilu alijanse, ako dođe do sukoba sa "bliskim" protivnikom.

Oko 90.000 vojnika trebalo bi da se pridruži vježbama „Steadfast Defender 2024“, koje će trajati do maja, rekao je glavni komandant alijanse Chris Cavoli.

Učestvovat će više od 50 brodova, od nosača aviona do razarača, kao i više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova i najmanje 1.100 borbenih vozila, uključujući 133 tenka i 533 borbena vozila pješadije, saopćeno je iz štaba NATO-a.

Cavoli je rekao da će uvježbati NATO-ovo izvršenje njegovih regionalnih planova, prvih odbrambenih planova koje je alijansa izradila u posljednjih nekoliko decenija, u kojima se detaljno opisuje kako će odgovoriti na ruski napad.

NATO nije poimenično spomenuo Rusiju u svom saopćenju, ali njegov glavni strateški dokument identificira Rusiju kao najznačajniju i direktnu prijetnju sigurnosti članica NATO-a.

"Steadfast Defender 2024 će pokazati sposobnost NATO-a da brzo rasporedi snage iz Sjeverne Amerike i drugih dijelova alijanse kako bi ojačao odbranu Evrope", saopćio je NATO.

Do pojačanja će doći tokom "simuliranog scenarija sukoba u nastajanju sa bliskim protivnikom", rekao je Cavoli novinarima u Briselu nakon dvodnevnog sastanka nacionalnih šefova odbrane.

Posljednje vježbe slične veličine bile su „Reforger“ – tokom Hladnog rata 1988. sa 125.000 učesnika - i „Trident Juncture“ 2018. sa 50.000 učesnika.

Vojnici koji će učestvovati u vježbama, koje će uključivati ​​simulacije dovođenja osoblja u Evropu, kao i vježbe na terenu, dolazit će iz zemalja NATO-a i Švedske, koja se nada da će se uskoro pridružiti alijansi.

Saveznici su potpisali regionalne planove na samitu u Vilniusu 2023., čime je okončana duga era u kojoj NATO nije vidio potrebu za velikim odbrambenim planovima jer su zapadne zemlje vodile manje ratove u Afganistanu i Iraku, dok su osjećale da im post-sovjetska Rusija ne predstavlja egzistencijalnu prijetnju.

Tokom drugog dijela vježbe Steadfast Defender poseban fokus biti će na raspoređivanju snaga za brzo reagiranje NATO-a u Poljskoj, na istočnom krilu alijanse.

Druge glavne lokacije vježbi bit će baltičke zemlje za koje se smatra da su najugroženije od potencijalnog ruskog napada, Njemačka – središte za dolazeća pojačanja, te zemlje na rubu alijanse kao što su Norveška i Rumunija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...