NA JEDNOM KRAJU PLANETE SMRZAVANJE, NA DRUGOM PAKAO: Širom Amerike ekstremna hladnoća odnosi živote, a u Australiji divlja El Ninjo (FOTO + VIDEO)

U SAD-u je zasad najmanje 55 poginulih u vremenskim nepogodama u 10 saveznih država.

  • Svijet

  • 21. Jan. 2024  

  • 0

Dok se sjeverna polulopta smrzava, južna se topi od vrućine! Tako iz SAD-a i Kanade stižu vijesti o ekstremnim hladnoćama, odnosno temperaturama nižim od 35 Celzijusovih stepeni, a iz Australije o udaru El Ninja, piše Blic.

U SAD-u je zasad najmanje 55 poginulih u vremenskim nepogodama u 10 saveznih država. 

U Memfisu su stanovnici pozvani da prokuhaju vodu, a Njujorčani su upozoreni da bi putevi ovog vikenda mogli da budu prekriveni poledicom jer ekstremna hladnoća i loše vrijeme nastavljaju da haraju dijelovima SAD-a.

alt

Zima u New Yorku (Foto: Profimedia)

U petak je u New Yorku, Baltimoreu i Washingtonu palo više snijega nego što su predvidjeli meteorolozi pa je izazvao opšti kolaps, a oluje su posljednje dvije nedjelje harale severozapadom, srednjim zapadom, jugom i sjeveroistokom Pacifika uz niske temperature, s jakim snijegom, ledenom kišom i snažnim vjetrovima. 

U Zapadnoj Virdžiniji izdano je upozorenje za dugotrajno nevrijeme, a meteorološka služba najavila je dodatni snijeg, nalete hladnog vjetra do 64 kilometra na sat i temperature do minus 29 °C. Na zapadnoj obali guvernerka Oregona Tina Kotek proglasila je u četvrtak vanredno stanje u cijeloj državi nakon smrtonosnih ledenih oluja.

Meteorološka služba izvestila je da su temperature u petak konačno bile iznad nule u većini područja i da će se snijeg i led polako početi topiti. Ledena kiša očekivala se u kanjonu rijeke Kolumbije. Drveće i dalekovodi koji su već prekriveni ledom mogli bi se srušiti budu li padavine obilnije, upozorila je Nacionalna meteorološka služba.

Australija gori

Australiju su pak pogodile nesnosne vrućine i opasnost od šumskih požara.

Najviši stepen upozorenja na ekstremne vrućine na snazi je drugi dan u dijelovima Zapadne Australije, a danas je proširen i na Južnu Australiju, dok su područja Queenslanda i Novog Južnog Velsa pod "ozbiljnim" upozorenjima, saopćila je nacionalna meteorološka agencija.

Agencija je također upozorila na povećan rizik od izbijanja šumskih požara.

U zapadnim oblastima Pilbara i Gaskojn za danas su najavljene temperature do 40 stepeni Celzijusa, dok bi, prema prognozama, temperatura u rudarskom gradu Paraburdu danas mogla da dostigne 48 stepeni Celzijusa.

Na istočnoj obali, u prijestonici Novog Južnog Velsa, Sidneju živa u termometru mogla bi da pokaže 40 stepeni Celzijusa, skoro 10 stepeni iznad prosječnog maksimuma za ovo doba godine.

Visoke temperature povećale su rizik od šumskih požara u nekim područjima, navodi meteorološka agencija i dodaje da Australija prolazi kroz vremenski fenomen El Ninjo, koji se obično povezuje sa ekstremnim pojavama kao što su šumski požari i suše.

 Posljednje dvije sezone požara u Australiji su umjerene u poređenju sa "crnim ljetom" 2019-2020. godine, kada su u požarima koji su uništili područje veličine Turske, stradale 33 osobe, navodi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...