SPREMA SE POTRES NA TRŽIŠTU: Poznata europska kompanija priprema niz jeftinijih električnih automobila, cijene ne prelaze…

Plan je zatim u drugom koraku uvesti natrijeve baterije druge generacije u električne automobile.

  • Auto

  • 22. Jan. 2024  

  • 0

Natrij-ionske baterije omogućit će jeftinije i ekološki prihvatljivije baterije za električne automobile u budućnosti.

Kineski proizvođač automobila JAC lansirao je svoj prvi električni automobil s tom tehnologijom. Sada se Stellantis također pridružuje divovima koji ulažu u tu baterijsku tehnologiju.

Tehnologija natrij-ionskih baterija omogućit će najnižu cijenu po kilovatsatu, ističe Stellantis. Tehnologija ne sadrži skupe minerale kao što su litij i kobalt. Glavni sastojak, natrij, s druge strane, prisutan je u ogromnim količinama. Gustoća energije tih baterija nešto je niža, ali je zato cijena znatno povoljnija. Pretpostavlja se da bi vozila poput nove električne Pande trebala biti jeftinija od 25.000 eura.

Ulaganje u ovu tehnologiju zajednički je projekt s francuskim istraživačkim centrom Tiamat. Cilj je izgraditi prvu tvornicu u Francuskoj koja će proizvoditi natrijeve baterije. Plan je zatim u drugom koraku uvesti natrijeve baterije druge generacije u električne automobile.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...