KLJUČNI IZBORI U AMERICI: Donald Trump namjerava izbaciti svoju posljednju suparnicu iz utrke za Bijelu kuću

Bivša guvernerka Južne Karoline žestoko se protivi Trumpovom pokušaju da prekine predizbornu utrku za Republikansku stranku...

  • Svijet

  • 23. Jan. 2024  23. Jan. 2024

  • 1

Bivši američki predsjednik Donald Trump danas namjerava izbaciti svoju posljednju preostalu suparnicu iz utrke za Bijelu kuću 2024. godine velikom pobjedom u New Hampshireu, koja bi učvrstila njegovu kontrolu nad Republikanskom strankom.

"Svakog dana Republikanska stranka postaje sve ujedinjenija. Počeli smo s 13 protivnika i sada smo spali na dvoje ljudi, a mislim da će jedna osoba vjerojatno otići sutra", rekao je Trump svojim pristašama u Laconiji sinoć, na posljednjem predizbornom skupu u New Hampshireu.

Kampanja Nikki Haley posljednja je prepreka, izuzev nepredviđenih okolnosti, obračunu na predsjedničkim izborima za koji ankete pokazuju da ga većina Amerikanaca ne želi - revanšu predsjedničke utrke iz 2020. između Trumpa i predsjednika Joea Bidena, piše CNN.

Bivša guvernerka Južne Karoline žestoko se protivi Trumpovom pokušaju da prekine predizbornu utrku za Republikansku stranku nakon samo dva nominacijska natjecanja. U ponedjeljak, uoči dana koji će se pokazati ima li smisla ostati u kampanji, Haley je upozorila da Amerika ne provodi "krunidbe" i dodala da su Trumpovi napori da je izbaci iz konkurencije suprotni republikanskim vrijednostima.

Danas, dok je glasanje već bilo u toku, Haley je odbacila Trumpove komentare i obećala da će se u februrau pojaviti na sljedećim predizborima u svojoj matičnoj državi. "Ne radim ono što mi on kaže. Nikada nisam učinila ono što mi je rekao da učinim", rekla je Haley, koja je za Trumpova mandata bila američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima.

"Vodim kampanju protiv Donalda Trumpa. Neću govoriti o osmrtnicama samo zato što svi mislite da moramo razgovarati o tome. Govorit ću o spašavanju ove zemlje", rekla je Haley.

Ključni predizbori

Ishod prvih predizbora imat će velike implikacije na izbor koji će biti pred Amerikancima na predsjedničkim izborima u novembru.

New Hampshire predstavlja njenu najbolju priliku za ranu pobjedu protiv Trumpa, koja bi usporila ono što počinje izgledati kao njegov neizbježni marš prema nominaciji, što bi dovršilo transformaciju Republikanske stranke prema njegovom imidžu.

Izborna utrka je također ključna za bivšu guvernerku Južne Karoline, koja može realno produžiti svoju kampanju kroz svoju matičnu državu sljedeći mjesec i dalje, ali i za njenu sposobnost da uvjeri velike donatore da je ne napuste.

S demokratske strane, Bidenovo ime nije na glasačkom listiću i nijedan delegat neće biti nagrađen zbog spora između savezne države i Nacionalnog odbora Demokratske stranke oko promjene redoslijeda stranačkog izbornog kalendara. Ali postoji neslužbeni test predsjednikove popularnosti u organiziranom pokušaju glasača da ispisuju njegovo ime. Dean Phillips, kongresnik iz Minnesote, izaziva predsjednika, ali tek treba izgraditi nacionalnu kampanju.

Utrka se sada vodi između bivšeg predsjednika i njegove bivše ambasadorice u Ujedinjenim narodima, nakon povlačenja guvernera Floride Rona DeSantisa u nedjelju. Haley je pokušavala iskoristiti Trumpov gaf, pri kojem ju je zamijenio s bivšom demokratskom predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi, tvrdeći da ni njezin 77-godišnji republikanski suparnik ni 81-godišnji Biden nemaju mentalnu oštrinu za drugi mandat, prenosi Index.hr.

Ali Haleyine pokušaje da dobije zamah testirao je Trump, koji je ishodio podršku bivših republikanskih kandidata DeSantisa, senatora Južne Karoline Tima Scotta, guvernera Sjeverne Dakote Douga Burguma i poduzetnika Viveka Ramaswamyja. Potonji trio lično se pojavio u kampanji s Trumpom u Laconiji u ponedjeljak navečer. I Burgum i Scott su pojačali pritisak na Haley da izađe iz utrke. "Možemo završiti ove predizbore sutra u New Hampshireu fantastičnom pobjedom", rekao je guverner Sjeverne Dakote. Scott je dodao: "Ako želiš da utrka završi sutra, daj da te čujem kako vrištiš."

Bivši predsjednik u subotu navečer doveo je visoko izaslanstvo čelnika Južne Karoline u Manchester, nastojeći uvjeriti Haley da će biti smrvljena na predizborima u svojoj matičnoj državi u februaru i da bi se trebala povući iz utrke kako bi mu prepustila nominaciju.
Biračima koji sudjeluju u predizborima nudi se jasan izbor.

Mračna strana Trumpove poruke

Trump iznosi sliku nacije pod opsadom sve većeg broja migranata, kriminala i ekonomske propasti. Bez obzira na to je li tačna ili ne, ova je poruka privlačna biračima Republikanske stranke koji su zabrinuti zbog krize na južnoj granici i koji se bore s porastom cijena i kamata i misle da im je bilo bolje pod njegovim predsjedavanjem.

Trumpova poruka ima i mračniju stranu. Hiljade pristaša navijale su u subotu navečer na skupu dok je iznosio lažne tvrdnje o izbornoj prevari 2020. godine, nazvao one koji su osuđeni za napad na američki Kapitol 6. januara 2021. taocima i rekao da su njegovi brojni pravni problemi dokaz političkog progona. Tvrdio je da bi predsjednici trebali biti imuni od kaznenog progona. U Laconiji je uoči glasanja Trump još jednom ustvrdio da je prevarom skinut s vlasti 2020. godine.

Haley je oprezna s otuđivanjem republikanaca koji još uvijek vole Trumpa. Ona govori o njegovom nenormalnom predsjednikovanju i pričama o ukradenim izborima kao o "haosu" koji "s pravom ili ne" prati bivšeg predsjednika. Ona poziva glasače na generacijsku promjenu i posebno se obraća nezavisnim biračima koji se mogu pridružiti predizborima Republikanske stranke u New Hampshireu. Ona kaže da su republikanci umorni od gubljenja i da bi Trumpa gotovo sigurno porazio Biden na izborima u novembru.

alt

"Trebali bismo željeti pridobiti većinu Amerikanaca, ali jedini način na koji ćemo to učiniti je da izaberemo novu generaciju konzervativnih vođa", rekla je Haley.

Neke ankete pokazale su da bi Haley u novembru pobijedila Bidena. Ali predsjednikov slab politički položaj zakomplicirao je njezine argumente da je Trump izvjesni gubitnik na predsjedničkim izborima. Zapravo, hipotetski anketni dvoboji između Trumpa i Bidena u mnogim ključnim swing saveznim državama daju prednost bivšem predsjedniku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...