VEĆ SE LICITIRA S IMENIMA: Ko će u Strasbourgu zamijeniti sudiju Farisa Vehabovića čiju smjenu inicira član Predsjedništva BiH Denis Bećirović…

Moglo bi u tom pravcu da bude nesuglasica. Već se licitira sa pojedinim imenima. Svaka politička opcija ima svoje favorite. 

  • Društvo

  • 25. Jan. 2024  

  • 2

Bosna i Hercegovina u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu više od dvije i po godine nema sudiju u skladu sa propisima Vijeća Evrope. Jedina je država sa sudijom u tehničkom mandatu. U međuvremenu, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, pokrenuo je proceduru imenovanja novog sudije. Hoće li politika birati pravnog stručnjaka?

Pokrenuta je porocedura za imenovanje sudije Suda za ljudska prava u Strazburu. Očekuje se da Predsjedništvo BiH dobije kompletnu informaciju u ovom slučaju od nadležne komisije.

"Postupanje u skladu sa važećim međunarodnim ugovorima, jednako kao i dosljedno poštivanje principa zakonitosti, nezavisnosti, stručnosti i transparentnosti prilikom izbora sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu predstavlja obavezu proizašlu iz važećih odredaba nacionalnog i međunarodnog prava", navodi Bećirović.       

Bosna i Hercegovina je jedina od 47 članica Vijeća Evrope koja nije dostavila listu imena za izbor novog sudije. Sudiji Farisu Vehaboviću istekao je mandat 2021. godine i sada je u tehničkom mandatu.

"Mandat trenutnog sudije iz BiH je istekao prije više od dvije godine i zaista ja pozdravljam činjenicu da nakon što prošli saziv Predsjedništva BiH nije ispunio tu obavezu da u ovom sazivu postoji inicijativa u tom pravcu", kaže ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut.

Moglo bi u tom pravcu da bude nesuglasica. Već se licitira sa pojedinim imenima. Svaka politička opcija ima svoje favorite. 

"Prisustvo gospodina Vehabovića izvan mandata u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu je još jedna od praksa koju je uspostavila SDA u pokušaju da zadrži svoje kadrove koji su čak i na toj poziciji djelovali politički", ističe potpredsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Snježana Novaković Bursać

"Mislim da je način na koji je protumačena zamjena sudije Suda u Strazburu kao predstavnika BiH, protumačen potpuno pogrešno i da su koraci koji su poduzeti učinjeni suprotno interesima građana odnosno Bosne i Hercegovine", smatra poslanik SDA u Predstavničkom domu PFBiH Mirsad Zaimović. 

Vehabović ništa nije htio da komentariše. S druge strane politika kandidate ne bira. Ipak, može ih pažljivo i mudro predložiti.

"Bosni i Hercegovini ovako duboko podijeljenoj kakva jeste ne treba još da u Evropski sud za ljudska prava našeg predstavnika izaberemo nekoga ko je politički obojen nego imamo dovoljno pravnih stručnjaka koji su dovoljno se dokazali svojim dosadašnjim radom i svojim radnim iskustvom i znanjem da budu kvalitetne sudije Suda za ljudska prava", mišljenja je zastupnik Ujedinjene srpske Milan Petković. 

Procedura Vijeća Evrope je da svaka država dostavi tri kandidata, a zatim Parlamentarna skupština Vijeća Evrope bira jednog od troje za sudiju Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...