OKREĆU SE RUSIJI: Tri afričke zemlje napuštaju demokratski blok

Nakon državnih udara u trima državama, unatoč sankcijama, pregovorima i prijetnjama vojnom intervencijom, vojni čelnici nisu uspjeli zajamčiti precizan period u kojem bi se tri države vratile ustavnoj vladavini. 

  • Svijet

  • 28. Jan. 2024  

  • 0

Tri zapadnoafričke države u kojima vlada hunta - Niger, Mali i Burkina Faso - danas su objavile da napuštaju Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS), regionalni gospodarski blok koji ih poziva da se vrate demokratskoj vladavini, prenosi Hina.

Odluka trizemlje, objavljena u zajedničkoj izjavi koja je pročitana u programu nacionalne televizije Nigera, udarac je nastojanjima bloka da postigne regionalnu integraciju pošto je suspendirao te tri zemlje nakon vojnog preuzimanja vlasti.

Nakon državnih udara u trima državama, unatoč sankcijama, pregovorima i prijetnjama vojnom intervencijom, vojni čelnici nisu uspjeli zajamčiti precizan period u kojem bi se tri države vratile ustavnoj vladavini. 

Umjesto toga, čelnici tri zemlje pooštrili su retoriku protiv bloka i optužili ga da je pod utjecajem vanjskih sila. Istodobno su tri zemlje prekinule vojne veze i suradnju s bivšim kolonijalnim vladarem Francuskom i za podršku u području sigurnosti obratile se Rusiji. 

Trojica vojnih čelnika Malija, Nigera i Burkine Faso tvrde da žele vratiti sigurnost u svoje države prije nego što se organiziraju izbori. Istodobno se tri nacije Sahela bore protiv pobunjenika koji su u vezi s Al Qaidom i Islamskom državom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...