SVI SU MU KRIVI OSIM NJEGA SAMOG: Netanyahu optužio porodice izraelskih talaca da protestima idu na ruku Hamasu

“Razumijem da je nemoguće kontrolirati svoje emocije no protesti porodica talaca ne pomažu, oni samo pooštravaju Hamasove zahtjeve i odgađaju ono što svi želimo, a to je puštanje talaca", rekao je.

  • Svijet

  • 28. Jan. 2024  

  • 0

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da protesti koje organiziraju porodice talaca u Gazi pomažu Hamasu, prenosi Business Insider.

Govoreći na konferenciji za medije sinoć u Tel Avivu, Netanyahu je kritizirao proteste porodica talaca.

“Razumijem da je nemoguće kontrolirati svoje emocije no protesti porodica talaca ne pomažu, oni samo pooštravaju Hamasove zahtjeve i odgađaju ono što svi želimo, a to je puštanje talaca", rekao je.

Porodice talaca uzvratile su u zajedničkoj izjavi premijeru. "Netanyahu bi se trebao sjetiti da je on izabrani dužnosnik čiji je posao ispravljati pogreške", rekli su referirajući se tako na sigurnosne propuste 7. oktobra tokom napada Hamasa na Izrael. Poručili su mu "da ne grdi one čiji su članovi obitelji oteti".

Netanyahu je dodao da je cilj njegove vlade eliminirati Hamas te da rat neće prestati dok se misija ne završi. "Ima ljudi među nama koji sumnjaju u naše sposobnosti, ali oni su manjina", dodao je.

Također je rekao da bi istrage Hamasovih napada 7. oktobra "trebale biti otvorene nakon završetka rata, a ne tokom njegovog vrhunca", prema izvještajima.

Jonathan Pollard, bivši obavještajni analitičar američke mornarice koji je osuđen za špijunažu za Izrael, ranije je rekao da je obitelji zarobljenih u Gazi trebalo ušutkati.

"Kada je Izrael objavio rat, prva stvar koju je vlada trebala učiniti je proglasiti nacionalno izvanredno stanje i reći svim taocima da drže jezik za zubima ili ćemo vas ušutkati'", rekao je.

"Ako to znači i kazne zatvora kako bi se ušutkali određeni članovi porodica talaca, neka tako i bude, mi smo u ratnom stanju", dodao je.

Inače, tokom kratkotrajnog prekida vatre u novembru, Hamas je oslobodio 105 talaca iz Gaze, a procjenjuje se da je još 130 Izraelaca u njihovom zatočeništvu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...