SLAVEN KOVAČEVIĆ ZA "SB": "Pozivam Trojku da prestane sa manipulacijama, udovoljavanje Čoviću nije ispunjenje presude Kovačević"

S obzirom na to da će se na sastanku u Parlamentarnoj skupštini raspravljati o međunarodnim presudama koje su donesene protiv BiH, kontaktirali smo jednog od apelanata na Evropskom sudu za ljudska prava za kojeg je sud utvrdio da mu je aktivno biračko pravo prekršeno - Slavena Kovačevića.

  • Vijesti

  • 29. Jan. 2024  29. Jan. 2024

  • 9

U Parlamentarnoj skupštini BiH danas u 13 sati bit će održan sastanak predstavnika političkih partija koje imaju zastupnike i delegate u PS BiH.

Riječ je o pozivu stranaka Trojke (SDP, NiP, NS) koji je uslijedio nakon sastanka državne koalicije u Bakincima na privatnom imanju Milorada Dodika. Na tom sastanku razgovarano je o izmjenama Izbornog zakona BiH, a naknadno je trojka poslala ovaj poziv kako bi se razgovaralo o promjeni Ustava BiH u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

S obzirom na to da će se raspravljati o međunarodnim presudama koje su donesene protiv BiH, kontaktirali smo jednog od apelanata na Evropskom sudu za ljudska prava za kojeg je sud utvrdio da mu je aktivno biračko pravo prekršeno - Slavena Kovačevića.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u presudi u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine odlučio je da delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH moraju biti izabrani sa teritorije cijele države, kao i članovi Predsjedništva BiH, a ne iz entiteta. 

"Ako neko misli da smo mi toliko naivni, da bi brisanjem etničkog prefiksa i biranje članova Predsjedništva u Parlamentarnoj skupštini ili Domu naroda, bilo ispunjavanje presude Kovačević, taj živi u dubokoj zabludi", poručio je Kovačević za "SB".

"Pozivam Trojku da prestane sa manipulacijama, jer brisanje etničkog prefiksa iz Ustava, ili uvođenjem etničkih izbornih jedinica ili izborom člana Predsjedništva u Parlamentarnoj skupštini, kako bi se udovoljilo Čoviću, nije ispunjavanje presude Kovačević i neka o tome, ja ih molim, vode računa", dodao je Kovačević.

U razgovoru sa Kovačevićem podsjetili smo i na druge presude poput Sejdić-Finci, Kovačević navodi da ni samo sprovođenje te presude ne rješava pola našeg problema, već da svaki građanin mora imati i aktivno i pasivno biračko pravo.

"Najžalosnije je u svemu tome što se presuda eksplicitno tiče Jevreja i Roma, a Dino Konaković bi to riješavao tako što bi uveo člana Predsjedništva iz reda Ostalih. Ne radi se to tako, a pasivno biračko pravo je nešto sasvim drugo i meni je žao što im stalno moram držati predavanja o tome. Ako žele udovoljiti Čoviću, neka mene u to ne petljaju", dodao je apelant Slaven Kovačević za "Slobodnu Bosnu".

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...