VAŽAN BIDENOV ČOVJEK STIŽE U SARAJEVO: State department objavio detalje posjete O'Briena našoj državi

Njegova posjeta će naglasiti snažno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine i potvrditi podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje, najavljeno je iz State Departmenta.

  • Vijesti

  • 29. Jan. 2024  

  • 0

Pomoćnik sekretara za evropska i evroazijska pitanja u State Departmentu James O'Brien boravit će u Sarajevu, između 1.-3. februara.

Njegova posjeta će naglasiti snažno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine i potvrditi podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje, najavljeno je iz State Departmenta.

Tokom boravka u Sarajevu, pomoćnik sekretara O'Brien sastat će se s visokim državnim dužnosnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, efikasne i odgovorne demokratske institucije na svim nivoima vlasti od suštinskog značaja za bolju budućnost svih građana, kako u Federaciji Bosne i Hercegovine tako i u Republici Srpskoj, navodi se.

"Pomoćnik sekretara O’Brien također će se sastati s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom i na Univerzitetu u Sarajevu održati uvodno obraćanje o prioritetima SAD-a u regionu", navode iz State Departmenta.

Podsjetimo, O'Brien je na ovu poziciju unutar američke administracije imenovan na prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena. Prethodno je bio jedan od ključnih ljudi za uvođenje američkih sankcija, između ostalih i zvaničnicima u BiH.

O‘Brien je za vrijeme Clintonove administracije bio viši savjetnik državne sekretarke Madeline Albright te je aktivno učestvovao u kreiranju Dejtonskog sporazuma te je bio angažovan na podršci SAD-a Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u okviru čega je pomogao da se osobe odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti privedu pravdi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...