PENTAGON OBJAVIO: Ovo su ubijeni američki vojnici u Jordanu

Ministarstvo odbrane navelo je da su to narednik William Jerome Rivers (46) te vojnici Kennedy Ladon Sanders (24) i Breonna Alexsondria Moffett (23). Svi su iz savezne države Georgije. 

  • Svijet

  • 29. Jan. 2024  

Pentagon je objavio imena trojice američkih vojnika koji su u nedjelju ubijeni u napadu dronom na američku bazu u sjeveroistočnom Jordanu.

Ministarstvo odbrane navelo je da su to narednik William Jerome Rivers (46) te vojnici Kennedy Ladon Sanders (24) i Breonna Alexsondria Moffett (23). Svi su iz savezne države Georgije. 

Napadnut je Toranj 22

Ministarstvo je poručilo da je napad pod istragom, dok je SAD za napad okrivio militantne skupine koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku.

Napad se dogodio na ispostavi poznatoj kao Toranj 22, gdje je raspoređeno otprilike 350 pripadnika američke vojske i zrakoplovstva.

Napad se dogodio dok su vojnici spavali

Središnje zapovjedništvo SAD-a potvrdilo je u nedjelju navečer da su u napadu ozlijeđene najmanje 34 osobe. Osam ranjenih pripadnika vojske je evakuirano - neki su bili u kritičnom stanju, ali svi su bili stabilno, rekao je dužnosnik odbrane za CBS News.

Ubijeni i ozlijeđeni vojnici bili su u svojim spavaonicama u bazi kada se dogodio napad dronom u jutarnjim satima.

Vjeruje se da je to bio najsmrtonosniji napad na pripadnike američke vojske otkako je 13 Amerikanaca ubijeno u samoubilačkom napadu u Kabulu nakon što se SAD povukao iz Afganistana 2021.

Jača pritisak na Ameriku

Ti napadi pojačavaju pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena da izravno udari na Iran, što on nije voljan učiniti jer strahuje od pokretanja šireg rata, piše Reuters.

Odgovor američke vlade može varirati od ciljanja na iranske snage izvan Islamske Republike ili čak unutar njezinog teritorija, do blaže strategije napada samo na proiranske militante koji su preuzeli odgovornost, smatraju stručnjaci.

Odgovornost za napad preuzeo je Islamski otpor u Iraku, skupina militanata koju podržava Iran, a djeluje u Iraku i Siriji.

"Iran nastavlja destabilizirati regiju, a to uključuje podršku teroristima koji napadaju naše brodove na Crvenom moru", rekao je Stoltenberg.

Vezane vijesti

trenutak ...