AZRA ZORNIĆ ZA "SB": "Pokušavaju izdati BiH vođeni ličnim interesima, moja presuda se može implementirati samo promjenom Ustava"

Nakon što je "Slobodna Bosna" kontaktirala jednog od apelanata na Evropskom sudu za ljudska prava za kojeg je sud utvrdio da mu je aktivno biračko pravo prekršeno - Slavena Kovačevića, a koji je za "SB" rekao kako brisanje etničkog prefiksa iz Ustava, ili uvođenjem etničkih izbornih jedinica ili izborom člana Predsjedništva u Parlamentarnoj skupštini, kako bi se udovoljilo Čoviću, nije ispunjavanje presude Kovačević, kontaktirali smo i apelanticu Azru Zornić.

  • Vijesti

  • 30. Jan. 2024  30. Jan. 2024

  • 6

U Parlamentu Bosne i Hercegovine jučer je održan sastanak predstavnika političkih partija koje imaju zastupnike i delegate u PS BiH, na kojem je trebalo biti riječ o izmjenama Ustava BiH u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Nakon što je "Slobodna Bosna" kontaktirala jednog od apelanata na Evropskom sudu za ljudska prava za kojeg je sud utvrdio da mu je aktivno biračko pravo prekršeno - Slavena Kovačevića, a koji je za "SB" rekao kako brisanje etničkog prefiksa iz Ustava, ili uvođenjem etničkih izbornih jedinica ili izborom člana Predsjedništva u Parlamentarnoj skupštini, kako bi se udovoljilo Čoviću, nije ispunjavanje presude Kovačević, kontaktirali smo i apelanticu Azru Zornić.

Podsjećamo, Zornić se prije devet godina obratila Evropskom sudu za ljudska prava jer nije mogla da učestvuje kao kandidat na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zbog toga što se ne izjašnjava kao pripadnica bilo koje etničke grupe.

Evropski sud za ljudska prava je 15. jula 2014. donio presudu u predmetu „Zornić protiv Bosne i Hercegovine“ (predmet broj 3681/06), zaključivši da je došlo do povrede člana 14. (zabrana diskriminacije) u vezi sa članom 3. Protokola broj 1. (pravo na slobodne izbore) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Sud je zaključio i da je došlo do povrede člana 1. Protokola broj 12. (opća zabrana diskriminacije) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Što se tiče 'vladajuće elite', nikada me niko nije ni kontaktirao. Međutim, nema ni potrebe. U presudi su jasno date smjernice šta i kako treba uraditi da bi se ona implementirala", navela je Zornić za "SB".

Podsjećamo, u obrazloženju svoje odluke, Evropski sud za ljudska prava je konstatirao da je ovaj slučaj identičan ranijem predmetu „Sejdić i Finci“, jer je i Zornić onemogućena da učestvuje na izborima za Dom naroda na osnovu svog etničkog porijekla, te je zaključio da kontinuirana nemogućnost podnosioca predstavki da učestvuju na izborima nema objektivno i razumno opravdanje što te odredbe Ustava čini diskriminirajućim.

"Neophodno je promijeniti Ustav. Ne može se Izbornim zakonom moja presuda implementirati na bilo koji način", jasno je kazala Zornić.

"Koliko sam pratila ove sastanke Trojke, mogu reći da se radi o presipanju iz šupljeg u prazno. Ne vidim da ima bilo kakav dogovor tu, niti je moguće implementirati ijednu presudu Evropskog suda za ljudska prava bez izmjene Ustava", kategorična je Zornić pojašnjavajući kako se to ne može uraditi Izbornim zakonom, jer Izborni zakon se mora temeljiti na Ustavu, a on ima diskriminirajuće odredbe na koje se je ona žalila, a sud u Strazburu potvrdio.

"Ja dakle imam presudu da se te diskriminirajuće odredbe moraju izmijeniti", pojasnila je Zornić za "SB".

"Izborni zakon može biti jedino izmijenjen u pogledu integriteta izbornog i to bi bilo neophodno. Ovo što se trenutno zagovara, da se samo jednoj etničkoj grupi da veća vrijednost izbornog glasa u odnosu na sve ostale građane BiH, samo je iz razloga što je te etničke skupine jako malo, nekih 8-9 posto u cijeloj BiH, a traže trećinu vlasti s tako malim procentom, gdje bi u nekoj državi vjerovatno bili samo nacionalna manjina. I tu je najveći problem kada je u pitanju rješenje naše ustavne krize i izbornog zakona koji je diskriminatorski, te nije u skladu sa evropskim principima i načelima vladavine prava", rekla je Zornić.

Kako je očito da još uvijek neće doći do implementiranja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, iako se o tome mnogo govori u posljednje vrijeme, Zornić smatra da se vlasti vode samo ličnim interesima.

"Nemam drugu klasifikaciju za sve ove koji pokušavaju izdati Bosnu i Hercegovinu kao državu. Mogu samo reći da su vođeni isključivo ličnim interesima, a vrijeme će pokazati koliko su na pogrešnom putu svi oni koji pristaju na bilo šta što nije u skladu sa mojom i drugim presudama", navela je apelantica Azra Zornić za "Slobodnu Bosnu". 

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...