VUČIĆ SAZVAO HITAN SASTANAK: Hoće li Kurti donijeti odluku koja se neće dopasti Srbima?

Srpski dinar je do sada bio u upotrebi na Kosovu u sredinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koje prima plate, penzije, socijalnu pomoć ili druge vrste nadoknada iz budžeta Republike Srbije.

  • Regija

  • 31. Jan. 2024  

  • 5

Premijer Kosova Albin Kurti odbio je prijedlog SAD, EU i zemalja Quinte i od srijede, 31. januara, zabranjuje upotrebu dinara na Kosovu, prenose srbijanski mediji.

Tim povodom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitan sastanak u Predsjedništvu sa pojedinim ministrima Vlade Srbije kako bi se dogovorili o narednim koracima koje će Beograd preduzeti.

  • Vlada u Prištini je i pored preporuka Washingtona, Brisela i zapadnih zemalja, odlučila da zabrani upotrebu dinara – pišu srbijanski mediji.

Podsjetimo, ambasade zemalja grupe Quinte pozvale su ranije kosovske vlasti da suspenduju primjenu Uredbe Centralne banke Kosova o zabrani korištenja dinara na Kosovu od 1. februara, kako bi se omogućio dovoljno dug period tranzicije.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, koje čine grupu Quinte, navele su u zajedničkom saopštenju da nedavna uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju u eurima, koja ima za cilj da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine na Kosovu, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja posebno na srpsku zajednicu.

Srpski dinar je do sada bio u upotrebi na Kosovu u sredinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koje prima plate, penzije, socijalnu pomoć ili druge vrste nadoknada iz budžeta Republike Srbije.

Dinar je do sada isplaćivan preko nelicenciranih ekspozitura Pošte Srbije na Kosovu i preko Komercijalne banke, koja na Kosovu prestaje da radi 1. februra, nakon što su je nedavno kupila NLB banka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...