BESNIK BISLJIMI SAOPŠTIO ODLUKE VLADE KOSOVA O DINARU: "Omogućiti tranzitni period za prilagođavanje građana"

Odgovarajući na pitanje novinara on nije mogao da precizira koliko će trajati tranzitni period, da li dvije ili četiri sedmice.

  • Regija

  • 31. Jan. 2024  

  • 0

"Vlada Kosova je odličila da se osigura tranzitni period kako bi se građani prilagodili za primjenu uredbe Centralne banke Kosova. Vlada moli CBK da uspostavi komunikaciju sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašao najprikladniji mehanzam koji omogućava nastavak daljeg slanja novca iz donacija iz Srbije za građane Kosova", rekao je zamjenik predsednika kosovskog premijera Besnik Bisljimi na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Danas.rs.

Odgovarajući na pitanje novinara on nije mogao da precizira koliko će trajati tranzitni period, da li dvije ili četiri sedmice. Istakao je da nije riječ o uvođenju nove valute nego o tome da se uvodi obaveza zamjene dinara za euro i da se sva plaćanja moraju obavljati u eurima.

Prema njegovim riječima, uredba Centralne banke Kosova za operacije za gotovinom niti zabranjuje niti dozvoljava srpski dinar na Kosovu.

"On nije bio dozvoljen na Kosovu ni ranije tako da ona ne može da ga zabrani. Dakle, pokušaj da se uredba tretira kao zabrana pojedinače novčane jedinice nije tačna. Njen cilj je zaštita potrošača i platnog sistema na Kosovu", naveo je Bisljimi.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...