PONOŠ NAJAVLJUJE TEŠKE DANE ZA PREDSJEDNIKA SRBIJE: „Vučić se ponašao kao upravnik u radnom logoru, a sada stiže odgovor Evrope…“

Ono što će biti u izvještaju Evropskog parlamenta neće biti „ružičasto“

  • Regija

  • 01. Feb. 2024  

  • 5

Vlast je dobro informirana o atmosferi u Evropskom parlamentu i znaju da to neće biti "muzika" za njihove uši pa im se žuri sa konstituiranjem parlamenta, rekao je za N1 predsjednik pokreta "Srce", Zdravko Ponoš.

Ponoš je kazao da opozicija nije očekivala da će vlast pomjeriti konstitutivnu sjednicu za 8. februar kako je koalicija „Srbija protiv nasilja“ tražila, ali i da ono što će biti u izvještaju Evropskog parlamenta neće biti „ružičasto“ kao i da je veoma važno da o tome šta se dešava i Srbiji zna i međunarodna zajednica.

 „Neće rezolucija promijeniti stvari sada i odmah, ali će svakako doći do promjene klime u Evropi prema Srbiji. Mi ćemo i dalje raditi veći dio posla, kroz institucije i na ulici, ali to što se odnos Evrope promijenio prema režimu je vrijedno pažnje. Vučić se ponašao kao guverner stranog kapitala ili kao lokalni upravnik u radnom logoru pa sada te slike stižu do Evrope koja vidi šta ovaj režim radi građanima Srbije. Sa druge strane, mi smo se obratili Ustavnom sudu, bez očekivanja da će raditi svoj posao, jer je i taj sud zajedno sa tužiteljkom Dolovac u zimskom snu koji traje godinama. To je bilo je važno da ogolimo i pokažemo da sud ne služi ničemu i da je u rukama režima“, rekao je Ponoš.

Ponoš je objasnio i da će Skupština i u novom sazivu „dobrim dijelom biti zarobljena kao i do sada“, ali i da je opozicija sada jača.

-Iskoristićemo taj institucionalni prostor koji smo dobili da se borimo. Nećemo se ponašati kao đaci u klupi i čekati da nam razredni da riječ, kao što je to do sada pokušavao Orlić. To nećemo dozvoliti i postoje razni načini parlamentarne borbe. Poslanici,  ne samo koalicije „Srbija protiv nasilja“ već i poslanici okupljeni oko NADA imaju snagu da iskoriste sav prostor koji nam je na raspolaganju i opravdamo mandat koji smo dobili od građana. Nastavićemo paralelno i sa protestima kao i borbu na međunarodnom planu“, rekao je predsjednik „Srce“.

Kada je riječ o beogradskim izborima, Ponoš je podvukao da vlast u glavnom gradu nema većinu „čak i uz krađu“, da „sada dokupljuju mandate“ kao i da ne postoji modalitet kako bi legitimno formirali vlast. On kaže da je samo „pitanje je kako će oni to priznati“.

„Francusko-njemački plan se implementira, Vučić taži formulaciju da javnost ‘proguta'“

Kada je riječ o reakcijama iz Beograda u odluci Centralne banke kosova da ukine dinare, Ponoš kaže da je i do sada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić „glumio reakcije, a da ovaj put ni to glumljenje nije bilo uvjerljivo“.

 „Premijer Kosova Albin Kurti zvecka dinarima za potrebe untrašnje javnosti baš kao i Vučić oružjem kada je u pitanju Kosovo. Francusko-njemački plan se implementira. Svakako ova odluka je još jedna loša poruka Srbima koji tamo žive i predstavlja pritisak za iseljavanje. Reakcija iz Beograda nije bila primjerena ni sada. Vučić je prethodnih godina na svaku odluku Kurtija reagovao zveckanjem oružjem ali mu je sada to zabranjeno. Ako treba da postoji reakcija onda se to radi diplomatskim akcijama, ali prije nego što se nešto desi. Međutim, Srbija to tada ne radi, a ako i uradi poslije toga onda je to beskorisno i namijenjeno je njihovom glasačkom tijelu, pa zato sada Vučiću ostalo samo da zvecka na Topčideru“, smatra Ponoš.

On kaže i da smatra da Vučić nema više prostora, da je dao previše i da „sada samo taži formulacije za domaću javnost koja sve treba da proguta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...