"PUTIN HAPSI I IZVAN RUSIJE": Hapšenje poznatog ruskog benda šokiralo sve, otvoreno su se pobunili...

Kako je bend izvijestio na Facebooku, svi članovi benda pušteni na slobodu te su napustili Tajland i otputovali za Tel Aviv u Izraelu. Kako je došlo do oslobađanja svih članova još uvijek nije poznato.

  • Svijet

  • 02. Feb. 2024  02. Feb. 2024

  • 0

Hapšenje ruskog rock benda, koji ne podržava Putinovu invaziju na Ukrajinu, izazvalo je strah da se utjecaj Kremlja prilikom gušenja neistomišljenika širi izvan granica Rusije. Naime, članovi grupe Bi-2 uhapšeni su na Tajlandu, a na njihovo oslobađanje pozvao je i bivši američki diplomat, piše Newsweek.

Tajlandske imigracijske vlasti pritvorile su na Phuketu jedan od najpopularnijih ruskih rock bendova u zadnjih 30 godina koji je iskoristio svoj položaj kako bi osudio rat u Ukrajini. Pjevač benda Igor Bortnik označen je kao ‘strani agent‘ jer je kritizirao Putina na internetu.

U maju 2023. godine Bortnik je na svom Instagramu napisao da se neće vratiti u Rusiji rekavši da ‘sve što je Putinova Rusija uzrokovala izaziva samo gađenje‘..

Članovi benda uhapšeni su 24. januara jer su na otoku Phuket, popularnim za ruske turiste, nastupali bez radne dozvole. Na Facebooku su napisali da im prijeti deportacija te da su pritvoreni zbog vanjskog pritiska. Dokaza da je Moskva umiješana u njihovo privođenje zasad nema.

-Ovo je stvarno ozbiljno. Ne možemo dopustiti Putinu da hapsi ljude širom svijeta, objavio je na X-u Michael McFaul, američki veleposlanik u Rusiji između 2012. i 2014. godine.

- Tajland je saveznik SAD-a, State Department se mora boriti protiv ovoga - ovaj slučaj mogao bi postati vrlo loš presedan, poručio je.

Njegovu objavu podijelio je i financijer i aktivist rođen u SAD-u, Bill Browder, koji je živio i radio u Rusiji prije nego što su ruske vlasti ugasile njegovu firmu Hermitage Capital.

- Ovo je nečuveno. Zapadne vlade trebale bi izvršiti veliki pritisak na Tajland da ne deportira nedužne muzičare u Rusiju gdje bi ih strpali u zatvor (ili još gore), napisao je.

Human Rights Watch zabrinut je jer tri člana benda nemaju dvojno državljanstvo i u Tajland su putovali s ruskim putovnicama te bi ih Bangkok mogao deportirati u Rusiju. Četvero od njih sedam ima izraelske pasoše, od kojih jedan ima i australsko državljanstvo.

Kako je bend izvijestio na Facebooku, svi članovi benda pušteni na slobodu te su napustili Tajland i otputovali za Tel Aviv u Izraelu. Kako je došlo do oslobađanja svih članova još uvijek nije poznato.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...