NOVI GLOBALNI IGRAČ; RAĐA SE JOŠ JEDNA MOĆNA POMORSKA SILA: "To je poruka našem najvećem neprijatelju"

Indija je poslala tri razarača s navođenim projektilima i izviđačke avione u novembru kada su pobunjenici hutisti sa sjedištem u Jemenu počeli gađati brodove u znak solidarnosti s Hamasom, uzrokujući obustavu na ključnoj trgovačkoj ruti koja pokriva oko 12% globalne trgovine.

  • Svijet

  • 02. Feb. 2024  03. Feb. 2024

  • 0

Desetljećima je fokus odbrambene politike Indije bila kopnena granica s rivalima Pakistanom i Kinom. S Obzirom da rastu globalne ambicije, Indija počinje jačati svoju pomorsku moć u međunarodnim vodama, uključujući protupiratske patrole i raspoređivanje brodova u blizini Crvenog mora kako bi pomogla u zaštiti brodova od napada tijekom izraelskog rata s Hamasom, piše AP.

Indija je poslala tri razarača s navođenim projektilima i izviđačke avione u novembru kada su pobunjenici hutisti sa sjedištem u Jemenu počeli gađati brodove u znak solidarnosti s Hamasom, uzrokujući obustavu na ključnoj trgovačkoj ruti koja pokriva oko 12% globalne trgovine.

Slanjem brodova Indija se afirmirala kao zemlja koja "proaktivno pridonosi" međunarodnoj pomorskoj stabilnosti, rekao je viceadmiral Anil Kumar Chawla, koji je otišao u penziju 2021. kao šef indijskog južnog pomorskog zapovjedništva.

"Ne radimo to samo iz altruizma. Ako niste pomorska sila, nikada ne možete težiti tome da postane globalna sila", rekao je Chawla. "Indija je regionalna sila i pozicionirala se kao globalni igrač, globalna sila u usponu", rekao je.

INS Visakhapatnam (Foto: AFP)

Najmnogoljudnija zemlja svijeta na sva zvona objavljuje da raspoređuje snage, čime signalizira želju da pridonese međunarodnoj pomorskoj sigurnosti i istakne pomorske ambicije prema najvećem rivalu u regiji - Kini.

"To je poruka Kini. Da je Indija zemlja koja može rasporediti tako velike snage. Ovo je naše dvorište. Mi smo vjerojatno najsposobnija i najodgovornija pomorska sila u regiji", rekao je.

Viceadmiral Anil Kumar Chawla (Foto: AFP)

Indijska mornarica poslala je u pomoć najmanje četiri broda, od kojih su tri napali pobunjenici Hutisti, a četvrti vjerovatno Iran, prema tvrdnjama Washingtona. Također je Indija provela nekoliko protupiratskih misija.

Hutisti koje podržava Iran gađali su na desetke brodova u Crvenom moru, rekavši da traže prekid vatre u Pojasu Gaze. SAD i njegovi saveznici odgovorili su višestrukim bombardiranjem položaja pobunjenika. Indija se nije pridružila snagama predvođenima SAD-om koje se bore protiv Hutista.

Indijski razarač s navođenim projektilima INS Visakhapatnam pomogao je posadi tankera koji je plovio pod zastavom Maršalovih Otoka u gašenju požara nakon što ga je pogodio projektil u Adenskom zaljevu. Desetak dana ranije, Visakhapatnam je odgovorio na poziv u pomoć trgovačkog broda Genco Picardy u vlasništvu SAD-a nakon napada dronom u istim vodama.

"Pomorska sigurnost nije bila moćan stup vanjskopolitičkih angažmana Indije na način na koji sada počinjemo uviđati", rekla je Darshana M. Baruah, suradnica Carnegiejeve zaklade za međunarodni mir. "Veliku ulogu u tome ima Kina", tvrdi.

Kina i Indija su zarobljeni u vojnom sukobu zbog graničnog sukoba u planinskoj regiji. Kina je tokom godina izgradila svoju prisutnost u Indijskom oceanu, ključnoj ruti za njezinu opskrbu energijom. Ima najveću mornaricu na svijetu po broju brodova, više od tri puta veću od indijske mornarice.

Kina također upravlja moćnom flotom velikih brodova obalne straže, a ima i pomorsku miliciju koja se sastoji od ribarskih brodova koji surađuju s obalnom stražom u Južnom kineskom moru. Peking je produbio svoj angažman u Indijskom okeanu uglavnom putem infrastrukturnih poslova sa susjedima Indije, uključujući Bangladeš, Šri Lanku i nedavno Maldivima.

Kinezi traže sve više i više pomorskih baza u Indijskom okeanu, rekao je general-pukovnik D. S. Hooda, bivši indijski vojni časnik, a sada strateški stručnjak. S obzirom na to, Indija nema drugu opciju nego nastaviti graditi vlastitu, poručio je.

Vlada Maldiva prošle sedmice dala je dozvolu kineskom istraživačkom brodu da pristane u njihovoj luci. Slični kineski brodovi uplovljavali su u Šri Lanku 2022. i 2023. i izazvali strah u Indiji da bi se mogli koristiti za nadzor regije. Zabrinutost Indije navela je Šri Lanku ranije ove godine da proglasi jednogodišnji moratorij na ulazak stranih istraživačkih brodova u njene vode.

Stručnjaci kažu da sve veća konkurencija s Kinom potiče Indiju da nabavi naprednije brodove, podmornice i zrakoplove te da više ulaže u tehnologiju i infrastrukturu. Udio mornarice u rastućem odbrambenom budžetu Indije, koji je prošle godine dosegao 72,6 milijardi dolara, porastao je na 19% s oko 14%. Indijska kopnena vojska tradicionalno dobiva lavovski dio vojnog budžeta.

Indijska mornarica stigla je u pomoć nakon što je pogođen britanski tanker MV Merlin Luanda u Adenskom zaljevu (Foto: AFP)

Mornarica je također izgradila strateška partnerstva kroz sudjelovanje u zajedničkim vježbama s drugim nacijama u regiji i šire. Baruah, koja vodi Inicijativu za Indijski okean u Zakladi Carnegie, rekla je da postoji "potreba da strateško razmišljanje Delhija bude pomorsko orijentirano, ne samo kao opcija za odgovor na krizu, već i kao temelj za promicanje najhitnijih geopolitičkih i strateških prioriteta Indije u indo-pacifičkom području.”

Indija, SAD, Australija i Japan članovi su indo-pacifičkog strateškog saveza poznatog kao Četvorka, koji je više puta optuživao Kinu za pokazivanje vojnih mišića u Južnom kineskom moru i agresivno guranje svojih pomorskih teritorijalnih zahtjeva. Mornarice četiri zemlje redovno održavaju vježbe koje se smatraju dijelom inicijative za suprotstavljanje rastućoj snazi Kine na Pacifiku.

Peking tvrdi da je njegova vojska isključivo odbrambenog karaktera s ciljem zaštite onoga što nazivaju ‘suverenim pravima‘. Za glavne stratege indijske mornarice, Južnokinesko more ostaje glavna briga, pri čemu 60% indijskog tereta prolazi brodskim putevima u regiji kojom dominira Peking.

Chawla tvrdi da Indija trenutno nema "snage projicirati snagu u Južno kinesko more" zbog golemih kineskih pomorskih dobara u tom području: "Iskreno govoreći, ako se radi o pravom ratu, Indija zapravo nema kapaciteta za to", rekao je. "Još nemamo savez poput NATO-a."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...