CRNE PROGNOZE DŽENANA ĐONLAGIĆA: Slijedi otežano kretanje kapitala, obavljanja platnog prometa i pad ukupnih ulaganja u domaću ekonomiju…

-Rizik da će Radna grupa za finansijske akcije (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju “sivu listu” Moneyval-a je sada na maksimumu, poručio je Đonlagić.

  • Vijesti

  • 03. Feb. 2024  03. Feb. 2024

  • 0

Delegat u Doma naroda PSBiH Dženan Đonlagić najavljuje crni scenarij u narednom periodu.

-Slijedi otežano kretanje kapitala, obavljanja platnog prometa i pad ukupnih ulaganja u domaću ekonomiju. Neusvajanjem Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti državna vlast pravi ne samo političku nego i potencijalnu ekonomsku štetu. Rizik da će Radna grupa za finansijske akcije (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju “sivu listu” Moneyval-a je sada na maksimumu.

To u praksi znači da će država biti na listi sa krupnim nedostacima u sistemu suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma. Doći će do usporavanja i otežanom obavljanja platnog prometa u bankama. Pad stranih i domaćih ulaganja je također jedan od potencijalnih rizika neusvajanja ovog zakona. Naravno, bez ovoga Zakona odluka Evropskog vijeća za BiH na popravnom ispitu u martu 2024. će vjerovatno biti “nema pristupnih pregovora”, kao što je bilo i u decembru 2023., poručio je Đonlagić na društvenim mrežama.

Delegat u Doma naroda PSBiH Dženan Đonlagić (Demokratska fronta), govorio je nedavno za “Slobodnu Bosnu” o aktualnoj političkoj situaciji, podaničkom odnosu Trojke prema liderima HDZ-a BiH Draganu Čoviću i SNSD-a Miloradu Dodiku, ali i o mogućem nametanju izmjena Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Više pročitajte OVDJE!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...